Četiri zabavne pesmice za uvežbavanje izgovora glasova Č, Ć, Ž i Z

Usavršavanje govora veoma je važan zadatak. Ono što je primetno poslednjih godina je da deca sve češće i u sve većem procentu imaju problem kako sa progovaranjem, tako i sa pravilnim izgovorom glasova. Faktori koji su na to uticali i utiču i dalje različiti su, ali rezultat ostaje isti – govorni razvoj dece sporiji je nego pre dve decenije.

Dragocen pomoćnik roditeljima koji ne prepuštaju stvari slučaju jesu i pesmice i brzalice koje služe upravo uvežbavanju glasova. One, naravno, ne mogu zameniti logopedske vežbe, ali su i te kako dobar saveznik. Zato vam danas predstavljamo dva veoma pažljivo odabrana izdanja koja služe upravo da podrže i podstaknu jezički razvoj deteta.

Zbirku pesama, zagonetaka i razbrajalica Čudna čavka čavrljala napisao je Simeon Marinković, osnivač Kreativnog centra.

Razvojem govora kod dece bavi se više od pola veka – najpre kao učitelj, a onda i kao univerzitetski profesor metodike srpskog jezika.

– Pisao sam udžbenike i priručnike o tome. Jasan izgovor, lep govor – to je najmoćnije čovekovo oruđe i oružje. Stare kulture su to dobro znale i mnogo su negovale govornu kulturu. To nama nedostaje, a sve počinje govorom – i ljubav i mržnja, i rat i mir, i građenje i rušenje. – kaže Simeon Marinković.

Knjiga Čudna čavka čavrljala namenjena je predškolskoj i školskoj deci. Ona nudi slično što i narodne brzalice, samo malo postupnije, lakše, savremenije i na zanimljiv način. Na zanimljiv način podstiče dete na jasan izgovor svakog glasa, a u neobičnim šaljivim govornim igrama autor se vešto poigrava sa svakim slovom azbuke i podstiče decu na usavršavanje govora.

U nastavku se nalazi nekoliko pesmica iz zbirke, namenjenih pre svega uvežbavanju glasova Ć, Ž i Z.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Ušlo kuče u sanduče zanimljiva je, duhovita i deci sasvim sigurno zabavna pesmarica, namenjena mališanima u uzrastu od 3 do 7 godina. Sadrži dve pesme interesantnog narativa koje su pogodne za čitanje naglas i recitovanje. Takođe, pesme se mogu koristiti za vežbanje pravilnog izgovora glasa Č, uz logopedski ili roditeljski nadzor.

Autor pesmarice je Peđa Trajković, naš poznati pesnik, satiričar, dramski pisac. Zanimljiv poetski izraz u ovoj knjizi ogleda se u vrlo zabavnom postupku gomilanja glasova, oblika reči, stihova i likova. Učenje pravilnog izgovora glasa č motivisano je upotrebom reči poput luče, guguče, sanduče, slonče, balonče.

„Rima u ovim pesmama, zbog velikog broja kratkih sličnih reči, stvara utisak beskrajnog kruga, gde je najvažniji ritam, pa ih je izuzetno zabavno recitovati. Vešt ’reditelj’ može ih s decom izvesti na mnogo različitih načina, menjajući glasove i koristeći i horsko recitovanje. Ako to izvođenje prate prave ili improvizovane udaraljke ili ako se doda neka melodija, onda sve postaje veoma atraktivno. Te pričalice-brzalice moja su omiljena forma i beskrajno se
zabavljam dok ih pišem. U stvari, zabavljam se šta god da pišem“, istakao je autor Peđa Trajković.

Odlomak iz pesmarice:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download