Kako je Nedelja sećanja i zajedništva ujedinila nekoliko škola iz različitih gradova

Kada je Ministarstvo prosvete uputilo Dopis školama sa preporukom da se obeleži Nedelja sećanja i zajedništva, OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Loznice, poznata po saradničkoj i integrativnoj nastavi, inicirala je ne samo da se aktivnosti realizuju u samoj školi kroz različite predmete, već su joj se priključile škole s kojima ima odličnu saradnju u mnogobrojnim aktivnostima i projektima. To su Srednja ekonomska škola iz Loznice, OŠ „Vukova-spomen škola“ iz Tršića, OŠ „Petar Vragolić“, kao i Srednja škola iz Ljubovije. Ove škole su i inače stalni saradnici u  obeležavanju značajnih datuma, tematskih dana i radionica vršnjačkog učenja i omiljeni su vid nastave kod učenika.

Zbog mnogobrojnih aktivnosti, samu Nedelju sećanja, proširili smo na tri nedelje, veoma sadržajne jer se veliki broj entuzijasta i visoko motivisanih učenika angažovao i ideje su se proširivale, a mi smo ih spontano i timski realizovali.

Aktivnosti koje smo realizovali

Tematski dan sećanja i zajedništva i Dan pobede nad fašizmov obeležen kroz saradnički nastavu četiri škole

Dana 9.5.2024. godine kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom, a ujedno u osnovnim školama po preporuci Ministarstva prosvete realizuje se Nedelja sećanja i zajedništva u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kao i masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju, četiri osnovne škole realizovale su tematski dan kroz raznovrsne aktivnosti koje promovišu negovanje kulture sećanja, zajedništva, tolerancije, humanosti, i empatije.

Na poziv direktora OŠ ,,Petar Vragolić“ iz Ljubovije, Vasilija Đukanovića, odazvale su se Vukove škole iz Loznice i SŠ „Vuk Karadžić“ iz Ljubovije i realizovale ovaj tematski dan u IO Donja Orovica. Delegaciju iz Loznice činili su predstavnici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Loznice direktor Vladan Andrić i profesorka engleskog jezika i pedagoška savetnica Sanja Simić de Graf, zatim predstavnici OŠ „Vukova spomen škola“ iz Tršića direktor Aleksandar Popović i profesorka srpskog jezika Katarina Aleksić, i veroučitelj Jovan Sekulić koji je nekada radio u ovoj školi kao veroučitelj a trenutno radi u lozničkim OŠ „Anta Bogićević“ i OŠ „Dositej Obradović“.

Tematski dan realizovan je kroz sledeće aktivnosti:

  • Povodom dana pobede nad fašizmom položeno je cveće na spomenik koji je podignut 2022. u saradnji OŠ „Petar Vragolić“ i Orovičke parohije za nevino postradale u oba svetska rata i upaljene su sveće za pokoj dušama nevino postradalih.
  • Pedagoška savetnica Sanja Simić de Graf održala je predavanje učenicama ovog IO u prisustvu direktora i nastavnika o tome koliko treba da budemo ponosni na naše pretke i koliku zahvalnost im dugujemo za slobodu u kojoj danas uživamo, kao i o značaju međusobnog uvažavanja i tolerancije. Zatim je usledio jedan edukativan kviz posvećen praznicima i danima u sedmici pod nazivom „Divan si, Gospode, u svim svetima svojim“ gde je pedagoška savetnica ukazala na značaj naše tradicije, kulture i religije i da je svaki dan prilika da učinimo neko dobro delo.
  • Kao vid podrške učenicima u pripremi završnog ispita, kroz jedan zajednički projekat Vukovih škola iz Loznice, Tršića i Lipnice, nastavnice srpskog jezika Katarina Aleksić i Katarina Antonić i Tim za projekte u nastavi lozničke Vukove škole sa pedagoškom savetnicom Sanjom Simić de Graf osmislili su kviz i književnost kroz enigmatiku. 

Kviz pripreme za završni ispit https://anyflip.com/izlhx/qbgn/basic 

Učenici učenicima – Kviz književnosti za završni ispit kroz enigmatiku https://anyflip.com/izlhx/qzij/

Takođe smo podelili naše zajedničke projekte i primere dobre prakse i uputili poziv na dalju saradnju u raznovrsnim projektima u kojima će glavnu reč imati učenici.

  • Sa parohijskim sveštenikom Milanom Spasojevićem i veroučiteljem Jovanom Sekulićem posetili smo crkvu brvnaru iz prve polovine 19. veka.

Ovaj tematski dan, pun lepih pouka, ljubavi, zajedništva i duga našim precima i sećanja na sve nevino postradale, ostaje u našem sećanju kao motiv da u našim školama promovišemo najpre sve ljudske vrednosti koje čine jednog dobrog i plemenitog čoveka, da naša deca, prvenstveno izrastu u dobre i poštene ljude, stičući znanja kroz zajedništvo i negujući najplemenitije osobine brige o drugima, tolerancije i razumevanja za potrebe svakog ljudskog bića.

Međunarodni dan porodice kroz kreativnu radionicu narodne radinosti osnovaca i srednjoškolaca (odeljenje dece sa posebnim potrebama)

Dana 15.5.2025. obeležen Međunarodni dan porodice kroz zajedničku radionicu učenika Srednje ekonomske škole odeljenja dece sa posebnim potrebama i Tima za projekte u nastavi učenika petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Učenice Vukove škole, kroz radionicu narodne radinosti, pokazivale kako se veze i vezle su reči vezane za porodične vrednosti, dok su učenici Ekonomske škole govorili šta predstavlja za njih porodica i ilustrovali svoju porodicu. Projekat smo proširili da se realizuje više dana u Vukovoj školi na nivou škole i kroz saradnju sa drugim školama. Realizatori su profesorka ugostiteljstva Dejana Lazarević i profesorka engleskog jezika i pedagoška savetnica Sanja Simić de Graf

Međunarodni dan porodice kroz tematski dan pravljenja sira

U IO Zajača, učenici nižih razreda, zajedno sa svojim učiteljicama Milankom Vasiljević i Svetlanom Đurić, realizovali su jedan izuzetan tematski dan posvećen porodici, porodičnim vrednostima, zajedništvu a u čast bakama i precima, pravili su sir gde su učiteljice postupno objašnjavale proces pravljenja a zatim pristupile i realizaciji uz aktivno učešće učenika. Svoju kreativnost dodatno su pokazali i upotrebom različitih začina i prirodnih boja, starajući neobične sireve, a sam proces degustacije bio je poseban i pokazao da je tematski dan savršeno realizovan. 

Proces pravljenja sira https://www.youtube.com/watch?v=YQE3zj6YSA4

Tematski dan https://www.youtube.com/watch?v=d4-DEoxvDOc

Projekat ,,Olimpijske vrednosti“ kroz sve predmete

Naša škola je od strane Ministarstva sporta i omladine odabrana za učesnika u projektu koji nosi naziv: PROMOCIJA OLIMPIJSKIH VREDNOSTI: POŠTOVANJE, PRIJATELJSTVO I IZUZETNOST. Uz dogovor sa direktorom škole Vladanom Andrićem i u saradnji sa pedagoškom savetnicom Sanjom Simić de Graf, ovim veoma uspešnim projektom koordinirali su nastavnici tehnike i tehnologije Miroslav Sekulić i engleskog jezika Petar Kosovac. Ono što čini ovaj projekat izuzetnim je to da je realizovan na svim predmetima ali i u saradnji sa drugim školama, a započet je slatko i to kroz izradu torte sa jestivom nalepnicom i jestivim medaljama naše koje je za nas priredila profesorka poslastičarstva Dejana Lazarević. Veliki broj kolega učestvovao je u projektu, tako da je najbolje pogledati celokupan projekat sa prilozima možete ovde https://osvukloznica.edu.rs/aktivnosti/projektiunastavi/projekat-olimpijske-vrednosti/.

I kao kruna našeg uspeha, s ponosom ističemo da je jedan projekt naših nastavnika ,,Dnevnik dobrih dela“, koji se bavi uspešno realizovanim aktivnostima borbe protiv vršnjačkog nasilja, ušao u Zbornik primera dobre prakse i izabran za prezentovanje na Republičkom skupu Saveza učitelja Srbije.

Ovim raznovrsnim aktivnostima želeli smo da prikažemo kako se škole mogu uspešno umrežavati, kvalitet nastave podići na veći nivo kroz razmenu iskustava i zajedničko tematsko planiranje i kako svaki dodatan korak ,,iskakanja iz klasičnog šablona“ u korist smislenog planiranja, aktivnog učenja i osluškivanja potreba svakog učenika može dovesti do željenih rezultata – celoživotnog učenja i trajnih znanja. 

Sanja Simić de Graf, profeosrka engleskog jezika i pedagoška savetnica