Деца данас НЕ УСТАЈУ наставницима кад уђу у учионицу. Али и то је почело да се МЕЊА

Foto: Canva

Старије генерације ученика сигурно се сећају почетка сваког часа, када су, као у војсци, устајали и мирно стајали поред свог места у клупи и на тај начин поздрављали и указивали поштовање наставнику који је улазио. Нажалост, та пракса је скоро пре деценију замрла и многима нам је жао због тога. Ипак, једна основна школа на Новом Београду одлучила је да на почетку нове школске године овај ритуал устајања ђака поново уведе у свој правилник. И сви морају да се придржавају тога.

Основна школа „Лаза Костић“ на Новом Београду срдачно је дочекала ђаке прваке и своје старије ученике и на самом почетку нове школске године „наметнула“ им правило које је раније, претпостављамо, већ постојало у овој установи, као и у другима.

Наиме, Управа школе уврстила је у свој Правилник школе обавезу ученика да устаје при уласку наставника у учионицу, као знак поштовања, пише Нова С.

Према речима једног од родитеља, о томе је било говора на родитељском састанку, а већина присутних сложила се да би ученици требало да поздрављају наставника устајањем, као што је то било некада.

„Деци је помало чудно. Мом сину је нејасно зашто мора да устаје сваки пут, али добро, навићи ће се. Ако смо ми могли раније, могу и они. Тако треба, заиста“, каже за Нова портал родитељ једног ученика.

Разредне старешине су обавестиле родитеље о новим правилима понашања, а добили су и подсетник о томе у заједничкој Вибер групи.

„Подсећамо вас да је обавезно устајање ученика као знак поштовања при уласку посете у учионицу. Дужност ученика је да у школу долази прикладно одевен (не сме да се носе шортс, мајице на бретеле, папуче за плажу, капе, капуљаче, мараме на часу, навијачка обележја, мајице и дуксеви са провокативним налепницама и текстовима, упадљиво исцепане фармерке и мајице“, наводи се у обраћању директорке родитељима.

Додаје се и да девојчице не смеју да носе прекратке сукње и мајице које обнажују стомак.

„Такође, не смеју да носе мајице са дубоким деколтеом и танким бретелама, обућу са високим потпетицама. Дужност ученика је и да брине о личној хигијени, да има пристојну фризуру, како би његов изглед и понашање били прилагођени образовној установи у којој се налази“, пише у поруци.

Иначе, о устајању ученика приликом уласка наставника расправљало се прошле године, а многи родитељи нису ни знали да та пракса више не постоји.