10 ствари које бих волела да сам научила у школи!

ЗЛАТНА ПРАВИЛА ЗА СРЕЋУ: 10 ствари које бих волела да сам научила у школи! 

У школама се не учи довољно корисних примењених психолошких знања. Ова правила би вам и раније добродошла, али и данас није касно да их усвојите…
Већина људи који су урадили анкету о применљивости и корисности знања које су научили у школи изјавила је да је корисно само 20 до 30 одсто ствари које су тамо научили. Уколико сте и ви незадовољни примењивошћу знања које сте добили у школи, да ли сте се икада запитали шта је то што бисте волели да сте тамо научили, уместо математичких теорема или латинских деклинација. Ја лично сматрам да се у школама не учи довољно корисних примењених психолошких знања. На основу разговора са пар пријатеља ево шта се појавило на нашој листи ствари које бисмо волели да су нас научили у школи.
devoj
1. Правило 80 кроз 20. По овом правилу, које је познато и као Паретов принцип, 80% вредности коју ћемо у животу остварити ће проистећи из 20% активности особе. Према томе, већина онога што сви радимо није ни корисно, ни потребно у оној мери у којој нам се то чини. Ако размислимо о корисности неких од наших активности можемо одустати од гомиле активности, а самим тим добити много више времена и енергије које можемо потрошити на активности које су нам или забавније или корисније.

2. 80 до 90% онога чега се плашимо се никада неће десити. Већина нас превише брине и страхује управо зато што нам нико није испричао за ово правило. А када се неке лоше ствари и десе углавном нису толико болне колико смо предвиђали. Брига је невероватно траћење времена и енергије.

3. Грешке и неуспеси су нам животни учитељи. Мала деца уче путем покушаја и погрешака и због тога немају проблема са грешкама. Међутим, како одрастамо, а посебно у школи, научимо да је страшно грешити. Последица тога је да покушавамо све мање и мање нових ствари. А успех у животу често зависи од тога да не одустанемо када се суочимо са неуспехом и грешкама. Другим речима, од наше упорности и резилијентности. Због тога је важно преформулисати значење грешака и неуспеха у животима одраслих људи. (више…)