Адаптирана млека и пиринач – најопаснији извори арсена!

28 октобра, 2017

У великом броју прехрамбених производа за малу децу пронађене су опасне хемикалије, показало је истраживање непрофитне организације The Label Clean Project у којем се наводи да је реч о арсену, олову, кадмијуму и акриламиду.
Група америчких научника анализирала је 530 различитих грицкалица, житарица и напитака купљених у последњих пет месеци, преноси Индепендент.
Установили су да од 65 посто анализираних производа њих 65 посто садржи арсен, 58 посто кадмијум, 36 посто олово и 10 посто акриламид.
Откривено је и да 80 посто адаптираних млека за бебе садржи арсен, токсин који Светска здравствена организација повезује с низом здравствених проблема, попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса и карцинома.
Велике количине арсена откривене су и у производима на бази пиринча.
Арсен у пиринач доспева за време његовог раста због индустријских отрова и пестицида у земљи. Европска унија је у јануару 2016. године прописала највишу допуштену количину арсена како би смањила изложеност деце том тешком металу. Допуштено је до 0,1 милиграма арсена по килограму пиринча.
Највећи проблем, када се ради о арсену у пиринчу је чињеница да бројни прехрамбени производи за децу и дојенчад садрже пиринчано млеко као замену за кравље млеко. А то је најосетљивија популација. Подаци у стручној литератури о присутности арсена доказују да вафли од пиринча, пиринчани крекери и колачићи од пиринча могу садржати велике количине анорганског арсена због чега могу знатно повећати прехрамбену изложеност дојенчади и мале деце том хемијском споју.
Истраживање је показало да модерна храна за децу садржи 70 посто више акриламида од пржених кромпирића, а та се хемикалија повезује са оштећењима мозга и репродуктивним проблемима.
Утврдили су и да је 60 посто производа с ознаком “BPA free” било позитивно на бисфенол А, индустријску хемикалију која се користи за израду пластике.
Извор: Н1
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама