Ако се деца не одазивају на позиве док гледају у екран, то је већ аларм

Екранитис, како стручњаци називају низ поремећаја које су приметили код деце, болест је модерног доба, а изазива је вишесатно гледање у екране телефона, таблета и телевизора.

Да је враг однео шалу, говори податак стручњака да су деца чији су погледи приковани за екран престала да се одазивају на позиве родитеља и других људи који су у њиховој непосредној близини, да се играју с другом децом и разговарају с њима.

Посебно је забрињавајуће што деца не могу више да дуже усмере пажњу на нешто, на пример игру, књигу или играчке јер им је све то досадно за разлику од брзе, тренутне стимулације која стиже из игрица на телефону, цртаних филмова и других сајбер-садржаја. Такође, родитељи се жале да њихови малишани реагују изузетно агресивно и с појачаним бесом на свако одвајање од екрана.

Озбиљно је

Николина Милосављевић, дечји психолог, психотерапеут и саветник за родитеље, каже за Курир да је екранитис или екраноизам нов израз који користе психолози и психотерапеути да би објаснили понашање детета које трпи последице гледања у екран.

– Један од првих знакова јесте загледаност у екран и неодговарање на позиве родитеља или особа у околини. Малишани одбијају да престану с гледањем. Велики проблем је у такозваном вербално-когнитивном развоју, односно говору и сазнајном процесу, али и социјално-емоционалном развоју – објашњава наша саговорница.

Специјални педагог Петар Владетић објашњава за Курир да деца уче од околине посматрајући и опонашајући моделе понашања које виде у својој околини.

Деца нас опонашају

– У модерном свету, велики утицај на децу има неквалитетан медијски садржај. Она преко екрана врло брзо добијају велики број информација, а то може изазвати агресивност. Сада су и цртани филмови такви, а камоли интернет садржај – каже он.

Да је све то веома лоше, показују и подаци истраживања Уницефа које је показало да у Србији самостално телефон користи 70 одсто деце, а 24 одсто уз нечију помоћ и да деца све млађа почињу да користе технологију.

Према истим подацима, деца код нас чак шест сати дневно проводе користећи технологију. Истраживање је показало да уз екран телевизора, таблета или телефона деца у просеку проведу чак шест сати дневно.

Незнање – Родитељи нису упознати

У истраживању Уницефа показало се да трећина испитаних родитеља није довољно упозната с дигиталним уређајима како би умели да блокирају садржаје који се промотивно нуде током коришћења интернета или спрече своју децу да остављају “активне дигиталне трагове на интернету”.

Покушај да ограниче детету време проведено на интернету изазвао је сукоб с децом код две трећине родитеља. Данашња технологија учи децу да се додиром на икону отвара садржај одмах и сад.

Паметни телефони у рукама

Према подацима Уницефа, најчешће коришћен дигитални уређај међу децом предшколског и млађег школског узраста је “паметни телефон”, а потом таблет рачунари. Две трећине учитеља ретко помаже ученицима при коришћењу интернета, а више од половине скоро никада не подучава децу како да реагују уколико их узнемири неки садржај на интернету или доживе дигитално насиље.

Аутор: Невена Томашевић

Извор: Курир