Aко се ваше дете овако понаша – размажено је!

јануар 19, 2017

Сва деца пробају колико далеко могу ићи, а на родитељима је да им поставе границе. Деца се увек повинују својим основним нагонима па ће Вам се тако десити да из протеста баце ручак на под или чашу сока. Они то не раде свесно и стога Ви као родитељи морате да научите како да се поставите да би им помогли да превазиђу те фазе у развоју.

Већ са две године деца испитују границе родитељске толеранције и издржљивости. Морате да им покажете да изливи беса не мењају ништа. Ако се дете бацака по поду зато што му одмах не испуните оно што је оно пожелело, уколико почне да вришти, плаче, немојте да се предомислите, немојте да му удовољите то што од Вас жели. Тако ћете га навести на закључак да је пронашло начин за постизање жељеног циља. И, наравно, примењиваће га кад год пожели. Дакле, пустите га да се ваља и вришти и сталожено му реците да га не разумете кад се тако понаша и да можете да разговарате тек кад се смири.
Хистерија код деце у узрасту 3-5 година нормално је понашање. Највећу грешку родитељи чине када после таквог дечијег испада скоче до њега и почну да му све повлађују и да га умирују. Препоручујемо да останете мирни и да игноришете такво понашање јер све док је дете здраво и док такво понашање не пређе у неку врсту патологије немате разлога за бригу. Кључ је васпитавати децу на време, од малена, а не када већ различитим методама учења науче и стекну погрешне особине и обрасце понашања. Треба разговарати са децом, треба им бити пријатељ, али и ауторитет.
Драгана Станковић, психолог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама