Проблеми са ницањем првих зубића

8 марта, 2017

 
Код већине беба ницање мљечних зуба пролази без било каквих проблема, али се понекада јављају пропратне појаве које могу значајно да узнемире родитеље.

Под симптоме који прате ницања зубића могу да се уврсте појачано лучење пљувачке (саливација), узнемиреност и друге промјене расположења, осип око уста.
Иако се понекад усљед узнемирености и плача може да појави температура (никада виша од 38 0Ц) и чешће и рјеђе столице (никако проливи), код ових симптома потребно је бити опрезан. Боље је да се не повезују са ницањем зуба и да педијатар буде тај који ће искључити озбиљнија обољења, пошто кашњење у дијагнози може понекад да буде кобно
Појачано лучење пљувачке може да изазове осип око усана и то може да буде погодно место за инфекције. Осјетљивост слузнице на мјесту ницања зубића бебица показује честим додиривањем или грицкањем свега што јој дође под руку. За неутрализацију бола (или прије за скретање пажње) препоручују се различите играчкице за грицкање, кекси за ницање зуба или једноставна масажа. Метода као што су смрзнуто пециво или банане, бочица хладне воде захтјевају непрекидно присуство поред бебе. Различити гелови за ницање зуба су у основи локални анестетици (дакле хемија) и не треба претјеривати са њима а и њихово дејство је краткотрајно. Ни једна од метода нема доказнаог трајног ефекта нити показује предност.
 
Препоручујемо опрез са различитим егзотичним алтернативним размишљањима, која се повезују са вјековним традицијама . Једна од њих је и примјена ћилибарске огрлице за бебе. Тврди се да ћилибар из Балтичких земаља (Литваније) има посебна својства да делује на тиреоидни жљезду и имуни систем и смањује оток у слузници који се оптужује за осјетљивост. До сада не постоји ни један научни доказ за овакве тврдње нити мјеродавних потврда да се ношењем ћилибарне огрлице боље спрјечава или смањује осјетљивост слузнице у односу на остале приступе (што не значи да их можда у будућности неће и бити). Евентуално дејство може да буде плацебо ефекат који би се постигао и неком другом играчкицом. Ћилибарна огрлица за бебе с друге стране носи у себи и велику опасност од кидања и гутања и још горе удисања перлица. Произвођачи то негирају сматрајући да су довољно чврсто спојени.
Ницање зуба је дакле сасвим природан процес који може да носи у себи извјесне неугодности тек да и бебицу науче да у спољашњем свијету није све бас тако идеално.
Извор: Mојпедијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама