Aktivirajte svoje dete: 10 kućnih igara!

25 februara, 2014

Kako biste svom detetu pružili potrebnu dnevnu aktivnost i pritom se dobro zabavili, pokušajte da upotrebite jednu od ovih jednostavnih igara u kojoj ćete uživati i vi i vaše dete.

1. Luda slikovnicaDecijeProlecneIgre1
S obzirom na to da deci čitanje slikovnice nije fizički izazov, pokušajte s ovim trikom. Odaberite reč koja se često pojavljuje u priči. Na primer, svaki puta kada vaše dete čuje reč cipelica u bajci Pepeljuga, ono mora da poskoči.

2. Životinjske pantomime
Na komade papira ispišite imena raznih životinja, zgužvajte papiriće i stavite ih u jednu posudu. Vi i vaše dete naizmenično izvlačite papiriće i imitirajte glasanje i ponašanje životinje sve dok ovaj drugi ne pogodi o kojoj se životinji radi.
3. Muzička ludorija
Skupite nekoliko plišanih životinja na hrpu i izaberite neku veselu pesmu u kojoj ćete uživati i vi i vaše dete. Plešite dok neko (mama ili tata) ugasi muziku nakon čega svi plesači moraju da se ukipe.
Ako se neko pomeri pre nego što muzika ponovo krene, mora da odabere jednog plišanog plesnog partnera. Izgubio je onaj koji pokupi najviše plišanih igračaka.

4. Obojena zabava
Papire u različitim bojama razbacajte svuda po sobi. Svaka boja neka se barem tri puta ponavlja, a da se dete ne bi okliznulo, zalepite ih lepljivom trakom za pod. Pustite muziku, a vaše dete neka pleše tako da, na primer, mora da stane samo na žutu boju. Tokom igre promenite boju.

5. Poludeli rak
Naučite dete da hoda četvoronoške kao rak. Ruke i noge moraju da budu na podu sa trbuhom okrenutim prema gore. Kako bi detetu igra bila još zanimljivija, izmislite cilj koji vaše dete mora da ostvari. Na primer, stavite mu na stomak jabuku ili lopticu sa kojom mora da dođe od jednog do drugog mesta bez prevrtanja, a nagrada neka bude slatka.

6. Sakupljanje vatica
Pobacajte kuglice od vate po podu sobe i pripremite praznu kanticu. Vaše dete mora da pokupi sve vatice, ali jednu po jednu i staviti ih u kanticu u što kraćem roku. Merite mu vreme jer najbolji rezultat dobija i najslađu nagradu.

7. Mali košarkaši
Napravite lopticu od čarape, na jednu stranu prostorije stavite kantu,a na drugoj klinci neka sednu na pod. Cilj je ubaciti lopticu u kantu i svaki put kada to pođe za rukom, dete menja poziciju. Pobednik je onaj ko pogodi kantu sa svih pozicija.

8. Otkačeni baloni
Zavežite sebi i detetu balon za pola metra dugačak kanap oko noge (ovu igru može igrati više dece). Cilj je da probušite balon saigrača, ali tako da stanete na njega. Ova igra može da se igra i van, i vrlo je živahna, zato klonite sav oštar nameštaj kako se neko ne bi povredio.

9. Dečija dizalica
Za ovu igru potrebno je dvoje dece. Klinci neka sednu na pod leđima okrenuti jedan prema drugom sa isprepletenim rukama (u laktovima). Cilj je zajedničkim snagama doći u uspravni položaj u što kraćem roku. Neka podloga bude mekša kako se deca ne bi povredila.

10. Veseli krompiri
Baš kao i sa lopticom od čarape, postavite na jednu stranu prostorije posude, a na drugoj neka bude start. Svako dete neka uzme po jedan krompir i stavi ga između kolena. Cilj je da što brže dođe do posude i ispusti krompir tačno u nju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Aktivirajte svoje dete: 10 kućnih igara!"

  1. Dana Rebić kaže:

    Divne igrice koje se mogu primijeniti i u školi. Hvala vam na idejama!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama