Milica Novković: Roditelji skupo plaćaju greške u vaspitanju, već u 3. godini detetovog života

1 novembra, 2018

“Gde je batina, tu je strah, gde je strah – ljubav ne niče. Gde je “šargarepa” – tu je interes, gde je interes – ljubav ne cveta”- govorila je profesorka Milica Novković koja je ceo svoj radni vek provela u radu sa decom. Danas više nije sa nama, ali do poslednjeg dana nije odustala od svoje misije da roditelje podseća na to da je vaspitanje dece najveća umetnost u kojoj su za uspeh potrebni talenat, rad i neizmerno mnogo ljubavi.

Foto: Canva

Da li tablet ima kontrolu nad vašim detetom?

– Mi smo vrlo skroman narod, a model vaspitanja na ovim prostorima je tradicionalna porodica iz kakve i sama potičem. U njoj nema potkupljivanja dece, jasno se znaju pravila, ima kazne i grdnje, ali kad dete odraste shvata da mu roditelji žele dobro. Vremenom nam je nametnuto nasilje, potkupljivanje dece kao vaspitna metoda što ništa dobro ne može da donese.
Profesorka podseća da je u tradicionalnoj porodici dete moralo da poštuje pravila, nije bilo većih problema, deca su slušala i brzo shvatala da su učitelj i roditelj u skladu jedni s drugima.

– Deca se već rađaju sa unutrašnjom motivacijom, dobrotom, klicom ljubavi u sebi. Roditelji ne treba to da menjaju, ali čine to čim dete ubace u proces „dresiranja“ štapom i šargarepom – kaže Milica Novaković i dodaje da su danas roditelji i deca „čipovani“ jer bez nagrade deca neće ništa da urade. Imaju iskrivljenu svest, a roditelj je u svemu tome na granici da odustane od svega.

– Roditelji već sad plaćaju svoje greške u trećoj, četvrtoj godini svog deteta jer ne vladaju decom. Tehnologija, tableti i telefoni imaju kontrolu nad najmlađima. Deca od 6 meseci kojoj guramo tablete u ruke odrastaju u ljude sa mnogo problema. Danas čak i zubar ima kontrolu nad nama- primećuje Milica. – Prvo zubar pita roditelja da li je detetu obećao nešto da bi mirno sedelo u stolici. Ako nismo obećali moramo sesti s detetom u zubarsku stolicu i stegnuti ga čvrsto. Takvim ponašanjem nismo u mogućnosti da razvijemo izvorne potencijale deteta. Nove generacije već govore „koji brak, ne dolazi u obzir“. To već sad pričaju i deca od 12 godina.

Izvor: Blic žena/ BG onlajn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama