Aktivno učenje: Primer časa održanog kroz hibridnu i programiranu nastavu

1 februara, 2021

Kako osmisliti čas tako da osposobimo učenike da nauče na času? Da li je to moguće kod nekih nastavnih jedinica koje u sebi sadrže dosta informacija koje učenici treba da zapamte, dosta novih termina? Često učenici takve lekcije uče napamet i onda, posle izvesnog vremena one se zaborave. Sam takav proces učenja traje dugo, učenik se lako umara a sticanje trajnog znanja diskutabilno. Sve više čujemo primedbe da su učenici previše opterećeni. Da li savremeni nastavni proces ima rešenje za to? Ima, i te kako! 

Po preporuci Ministarstva prosvete da se jedan čas posveti Svetom Savi, rešila sam da realizujem tu nastavnu jedinicu tako što ću osmisliti baš takav čas gde će učenici biti u stanju da na času nauče. Stalno stručno usavršavanje mi je dosta pomoglo u tome. Takođe, dosta pratim i ono što se dešava u svetu i vrlo rado primenjujem sva iskustva dobre prakse koja se mogu primeniti u nastavi. Ne razumem niti ću ikad razumeti izgovor za digitalnu nekompetenciju pored svih tih obaveznih seminara koje smo prošli. 

Šta je lakše – pregledati kraće provere svakom učeniku ponaosob ili uneti jednom parametre a da sam program pregleda i da nastavnik na osnovu bodovne tabele samo prati postignuće učenika. Naravno da ne govorim o tome da je to jedini vid provere, dosta provera treba da se rade na klasičan način ali zašto ne uvesti češće provere u vidu mini kvizova ili testova ne kroz sumativno ocenjivanje nego kroz formativno, čisto da i od učenika otklonimo pritisak a da ih istovremeno privolimo da kroz jednu zdravu kompetitivnu atmosferu dođu do trajnih znanja.

Hibridna nastava je, zapravo, idealna kombinacija klasične nastave i onlajn nastave. Veb-alati su idealan način za realizovanje dobre onlajn nastave i dosta olakšavaju posao nastavniku. Hibridna nastava pokriva sve nedostatke klasične nastave i sve nedostatke onlajn nastave. Ona je zapravo plan B za sve nepredviđene situacije i odličan način da za što kraće vreme USPEŠNO realizujete što više različitih aktivnosti SA MANJE NAPORA, a postignuća učenika su se veća.

Sad ono najbitnije – kako motivisati učenike da vas na času pažljivo slušaju i da istovremeno što više nauče na samom času, bez dodatnog rada kod kuće. Da li je to moguće? Programirana nastava je idealan način za to. Šta ona podrazumeva? Nastavna jedinica se deli na manje celine a posle svake te manje celine sledi provera. Konkretno, u ovom slučaju u uvodnom delu časa rekla sam deci da imamo jedno zanimljivo predavanje o Svetom Savi koje se sastoji iz više delova. Posle svakog dela imamo proveru u vidu osmosmerki, ukrštenica, asocijacija, pitanja višestrukog izbora, a najuspešniji biće nagrađeni. Osmislila sam im onlajn ukrštenicu i onlajn test gde sam program generiše rezultate a ja kao administrator mogu u svakom momentu da pratim njihovo postignuće.

Predavanje možete prelistati ovde:

Download (PDF, 1.16MB)

I za kraj ono najvažnije. Da li su deca naučila na času? Odgovorno tvrdim da jesu. Možete i sami pokušati da primenite u svojoj praksi, ne iziskuje ništa više truda od klasične pripreme, u nekim segmentima je čak i jednostavnije a najbitnije je da deca vole ovakve časove, aktivno učestvuju, sarađuju i pokazuju zadovoljstvo, a znanja ostaju trajna.

I par praktičnih saveta za kraj:

Kako motivisati decu da budu pažljivi i nauče na času?

  • Ako imate veliki broj učenika, već prethodni čas podelite ih u tri grupe ili odredite tri učenika koji naizmenično biraju članove grupe. Objasnite deci da ćete sledeći čas raditi nešto veoma zanimljivo i da će deca imati priliku da se takmiče. Ne govorite im o čemu se radi, samo ih podelite u grupe.
  • Ako imate mali broj učenika nećete ih deliti u grupe nego će se takmičiti individualno

UVODNI DEO

  • Čas osmisliti tako da uvrstite što više manjih celina u vidu veoma kratkih predavanja između kojih se nalaze mini kvizovi, asocijacije i pitanja.
  • Naglasite učenicima da je ovo zanimljiv čas u kojem će imati priliku da se takmiče i da je jako bitno da te manja predavanja dobro slušaju jer će samo tako dobro uraditi kviz ili asocijaciju i slično

Imajte u vidu da nam je cilj aktivno učenje – učenje na času. Ne želimo decu da opteretimo da im to bude ,,još jedan predmet u rasporedu” već omiljeni predmet u kom će aktivno učestvovati i osetiti zadovoljstvo u nastavi. Koristite višestruki izbor kod gradiva koje je složenije. Tako će deca bolje zapamtiti.

Evaluacija i samoevaluacija

  • EVALUACIJA – Jako je bitno kako učenici doživljavaju vaš čas. Možda nekad nismo toga svesni, možda previdimo neke stvari. Zato je poželjno dobiti povratnu informaciju od učenika. Ne bi bilo loše da imate anonimne evaluacione upitnike ili jednostavno da kažete učenicima da svako za sebe  napiše da li mu se svideo čas i šta bi menjali. Objasnite im da vam je stalo da svi zajedno uživate u nastavi i da su njihovi predlozi dobrodošli
  • SAMOEVALUACIJA – Imajte u vidu da bez obzira kako osmislili čas da uvek može bolje. Obavezno dopišite u pripremu komentar uz određene aktivnosti, da li biste nešto menjali

Zapamtite:

Savremeni nastavnik je voditelj kroz nastavni proces (a ne enciklopedija), Glavni akteri su učenici, a idealan čas je zadovoljstvo u nastavi! Ako to postignete vaš predmet će biti omiljen kod učenika, rado će ga birati jer ih ne opterećuje, uče na način na koji deca treba da uče i stvarate zdravu takmičarsku atmosferu, ističući ulogu učenika kao saradnika nastavnog procesa (a ne pasivnog posmatrača).

Autor: Sanja Simić de Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama