Aplikacije koje olakšavaju rad nastavnicima i učenicima

24 februara, 2016

Svi smo mi odrasli noseći u školu tone udžbenika, vežbanki, radnih svezaka i drugih obaveznih stvari bez kojih se školski dan nije mogao zamisliti. I šta nam fali, što bi mnogi rekli? Pa, što se znanja tiče, sigurno nismo na gubitku. Ipak, ići u korak sa savremenim tehnologijama u onoj meri u kojoj nećemo ugroziti kvalitet rada, može biti samo dobro – i za nastavnike i za decu. Trenutak kada će učitelji prestati da vode beskrajnu papirologiju, a deca da vuku torbe teže od sebe (nadamo se) nije daleko.
deca u digitalnoj ucionici
Digitalne učionice već su prisutne u mnogim školama, ali način na koji se koriste nije baš mnogo olakšao rad ni nastavnicima, a ni deci. Najčešće je to jedna učionica koju moraju da dele stotine đaka i desetine nastavnika, pa od nje i nema mnogo vajde.
Ono čemu bi trebalo da težimo je da onih 45 minuta koliko čas traje nastavnik može da posveti deci, na što kvalitetniji način. Za to je potrebno:

  1. osloboditi nastavnika beskrajne papirologije
  2. ponuditi nastavniku priliku i vreme da na svom radnom mestu uči i usavršava se
  3. obezbediti i deci i nastavnicima savremene tehnološke uređaje i aplikacije koji bi im pomogli u radu

Ovo treće je važno i sa stanovišta načina na koji deca danas odrastaju. Čak su i istraživanja pokazala da su deca 54% spremnija na saradnju i rad na času ako učenje uključuje i savremene tehnologije (recimo, korišćenje tableta u nastavi). Verovatno zbog toga što je to uređaj koji je deci u rukama i pre nego što prohodaju, pa će mnogi reći da im ne treba i u školi. Ipak, savremene tehnologije su ušle u sve pore naših života, a na nama je da pokušamo da ih iskoristimo na najbolji način, kad su već tu. A ima li boljeg načina od učenja i usavršavanja?
Treba, naravno, biti oprezan i voditi računa da deca zbog korišćenja tableta ne ugroze svoj grafomotorički razvoj koji delimično počiva i na korišćenju olovaka i bojica.
U susret predstojećem sajmu novih tehnologija u obrazovanju, a kako bismo saznali šta sve postoji na domaćem tržištu, malo smo istraživali i pronašli aplikacije koje su razvijene ovde, u Srbiji, a koje za cilj imaju upravo da otvore vrata uvođenju savremene nastave u naše škole. Izdvojili smo dve koje bi vredelo pomenuti.

1. InterAktivni bukvar i InterAktivna matematika (www.coprix.net)

Reč je o potpuno interaktivnim aplikacijama koje su pre svega namenjene radu u učionici. Razvijane su u potpunoj saradnji sa metodičarem, pedagozima, nastavnicima, učiteljima i vaspitačima.
interaktivni bukvar
Za rad u ovim aplikacijama potrebno je da nastavnik ima pametnu tablu na kojoj će pokrenuti i koristiti program. Ako bi učenici imali jedan ili svako po jedan tablet računar, to bi dodatno olakšalo rad i osiguralo još bolje rezultate. Deca za pisanje koriste digitalne olovke, kao što bi radili na papirnim sveskama, tako da se zadržava pun razvoj grafomotorike.
Dok je deci zabavno da umesto na papiru, pišu na tabletu pa im ovakav vid učenja duže drži pažnju, učiteljima ova aplikacija olakšava rad na času. Naime, imaju mogućnost da:

  • prate svako dete pojedinačno na času
  • dobijaju generisane izveštaje o napretku grupe
  • dobijaju generisane izveštaje o napretku svakog deteta pojedinačno
  • dobijaju izveštaje o aktivnosti dece na času
  • sve što učenici rade, učiteljica može pratiti sa svog mesta, bez potrebe da prilazi svakom pojedinačno
  • učiteljica može izabrati i primer dobro urađenog zadatka kod nekog od đaka i jednim klikom ga prikazati na tabli, da ostali vide.

Sve to pruža mogućnost nastavnicima da se u potpunosti posvete razredu i deci, umesto pisanju izveštaja.

2. Pravi srpski bukvar (Cirilica.com)

Ova aplikacija je starija i ima nekoliko nedostataka, ali jednu važnu prednost – besplatna je. Ipak, za njeno pokretanje potreban vam je i Fleš plejer koji nije moguće instalirati na svim tablet računarima. Dakle, nema interakcije na relaciji nastavnik – učenik. Na njoj se radi isključivo tastaturom i mišem, što nije baš najbolje za razvoj grafomotorike kod dece.
Ono što nam se dopalo je taj retro izgled koji podseća na bukvare iz nekih davnih vremena. Korišćenjem novih tehnologija bliskih deci, upoznajemo ih sa tim kako su udžbenici nekad izgledali.
Sama aplikacija nije naročito bogata, ali je možete preuzeti na sajtu Ćirilica i isprobati – možda vam bude interesantna!
Na tržištu postoji i treća aplikacija – Raša i Maša, ali s obzirom na to da autor aplikacije njeno besplatno korišćenje vezuje za izbor udžbenika konkretnog izdavača, nećemo je ovom prilikom predstavljati.
Neki nastavnici tvrde da im je za kvalitetan rad sa decom dovoljno iskustvo i znanje koje imaju, jedna tabla i kreda. Verujemo da je tako. Ali isto tako smo uvereni da bi rezultati rada baš tih učitelja bili daleko bolji kad bi odlučili da se približe deci koja danas tako lako i rado usvajaju nove tehnologije, kao da su s tim rođena. Za kvalitetan pedagoški rad uvek je potrebno da se približimo deci i onome što oni vole, što im olakšava i ulepšava usvajanje novih znanja. Ako su to nove tehnologije, pa, bolje da im tablet služi za učenje, nego za Fejsbuk i igrice. Zar ne?
Aplikacije InterAktivni bukvar i InterAktivna matematika na test nam je ustupila kompanija Coprix. Aplikaciju Pravi srpski bukvar preuzeli smo sa sajta www.cirilica.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama