Научите малишане да искажу бес

Најбољи начин да одговорите на удар јесте да чврсто, никако грубо, стегнете руку детета и кажете нешто попут – Не смеш да ме удараш!
Малишани често ударају браћу, сестре и другаре када им не дају неку играчку или им нешто није по вољи. Родитељи овакве ситуације решавају мање или више успешно, али проблем настаје када и они постану „мета“ изражавања незадовољства.
Најбољи начин да одговорите на удар јесте да чврсто, никако грубо, стегнете руку детета и кажете нешто попут – Не смеш да ме удараш! Знам да си љут, али не можеш да ме бијеш. То боли! Битно је да ово изговорите чврстим гласом, јер га учите правилима понашања. Овако му показујете да знате како се осећа и да његово незадовољство или бес нису проблем, већ начин на који их исказује. У овим ситуацијама требало би да јасно ставите до знања детету које понашање је прихватљиво, а које није. Тек након тога можете да га научите како да искаже своја осећања на прави начин.
Допустите му да виче из свег гласа, или да ногама лупа о под. Нека црвеним фломастером ижврља папир или да рукама удара у јастук. Ипак, пре него што му понудите неку од ових опција, прво одлучите која од њих је за вас најприхватљивија. Поента је да му помогнете да на недеструктивне начине изрази свој бес.
 
Извор: Новости