Naučite mališane da iskažu bes

24 septembra, 2018

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš!
Mališani često udaraju braću, sestre i drugare kada im ne daju neku igračku ili im nešto nije po volji. Roditelji ovakve situacije rešavaju manje ili više uspešno, ali problem nastaje kada i oni postanu “meta” izražavanja nezadovoljstva.
Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš! Znam da si ljut, ali ne možeš da me biješ. To boli! Bitno je da ovo izgovorite čvrstim glasom, jer ga učite pravilima ponašanja. Ovako mu pokazujete da znate kako se oseća i da njegovo nezadovoljstvo ili bes nisu problem, već način na koji ih iskazuje. U ovim situacijama trebalo bi da jasno stavite do znanja detetu koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Tek nakon toga možete da ga naučite kako da iskaže svoja osećanja na pravi način.
Dopustite mu da viče iz sveg glasa, ili da nogama lupa o pod. Neka crvenim flomasterom ižvrlja papir ili da rukama udara u jastuk. Ipak, pre nego što mu ponudite neku od ovih opcija, prvo odlučite koja od njih je za vas najprihvatljivija. Poenta je da mu pomognete da na nedestruktivne načine izrazi svoj bes.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama