Autističnoj deci ne pomaže medicina, već roditelji

novembar 1, 2016

Roditelji su bili ti koji su išli na edukaciju kod stručnjaka, a rezultati su bili iznenađujući
Najnovija studija o autizmu koju je objavio Lancet, pokazuje da se kod dela autistične dece simptomi mogu znatno ublažiti ukoliko njihovi roditelji redovito pohađaju treninge za komunikaciju s decom i razumevanje načina na koji njihova deca razmišljaju. Studija je iz početka obuhvaćala 152 autistične dece u dobi između dve i četiri godine, te njihove roditelje. Već kratko nakon početka istraživanja pokazalo se da su deca čiji su roditelji bili u programu treninga puno bolje komunicirali s decom, da su se već tada simptomi autizma stali ublažavati. Roditelji s decom izvorno su podeljeni u dvije skupine, onu s treningom roditelja i onu bez treninga.

Pročitajte i Šta izaziva autizam

Šest godina poslije, 46 posto dece u grupi s treningom još uvek je pokazivalo znakove ozbiljnih simptoma autizma. Međutim, u skupini bez treninga taj je postotak bio čak 63 posto, što je značilo da je edukacija roditelja itekako urodila plodom. Autizam inače pogađa otprilike jedan posto dece i obuhvata širok raspon poremećaja; od teških, preko umerenih do blagih. Kod najtežih dete može biti nesposobno biti svesno drugih ljudi iz okoline, pokreti rukama mogu biti nekontrolirani, mogu se neobazirati kad ih roditelji zovu imenom.

Pročitajte i Doktor Karp: Mislim da znam šta izaziva autizam!

Umereni autistični poremećaj može dovesti do toga da dete deluje mlađe od svoje dobi i da se roditelju odaziva tek kad ga ovaj zove povišenim glasom. Blagi, pak, lako mogu proći neprimećeni i neretko se događa da odrasle osobe shvate da imaju nekakav autistični poremećaj tek, na primer, u srednjoj životnoj dobi. Kod polovine autistične dece poremećaj utiče na intelektualne sposobnosti, a oko 10 posto ne uspe savladati govor. Terapija koju je studija istraživala značila je da su roditelji svaki mesec tokom pola godine imali sastanak s osposobljenim terapeutom, tokom kojih su čak pregledavali snimke komunikacije i druženja s decom.
Pročitajte i Od inkluzije najmanje koristi imaju deca sa smetnjama u razvoju …
Istodobno su svaki dan po pola sata s decom radili po programu koji im je terapeut propisao. Potom su se poseti terapeutu proređivali. Cilj je bio pomoći deci da funkcioniraju u svakodnevnim aktivnostima, a nakon što se uočila nesumnjiva korist programa, sličan program nastavio se i u školama dece. Autori programa ističu da nipošto nije reč o metodi za lečenje autizma, ali je apsolutno otkriće načina na koji se simptomi mogu ublažiti i tako pružiti deci prostor za razvijanje svojih intelektualnih i drugih sposobnosti, te za sudelovanje u svakodnevnom životu.
 
Izvor:.harfa.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama