Аутистичној деци не помаже медицина, већ родитељи

1 новембра, 2016

Родитељи су били ти који су ишли на едукацију код стручњака, а резултати су били изненађујући
Најновија студија о аутизму коју је објавио Ланцет, показује да се код дела аутистичне деце симптоми могу знатно ублажити уколико њихови родитељи редовито похађају тренинге за комуникацију с децом и разумевање начина на који њихова деца размишљају. Студија је из почетка обухваћала 152 аутистичне деце у доби између две и четири године, те њихове родитеље. Већ кратко након почетка истраживања показало се да су деца чији су родитељи били у програму тренинга пуно боље комуницирали с децом, да су се већ тада симптоми аутизма стали ублажавати. Родитељи с децом изворно су подељени у двије скупине, ону с тренингом родитеља и ону без тренинга.

Прочитајте и Шта изазива аутизам

Шест година послије, 46 посто деце у групи с тренингом још увек је показивало знакове озбиљних симптома аутизма. Међутим, у скупини без тренинга тај је постотак био чак 63 посто, што је значило да је едукација родитеља итекако уродила плодом. Аутизам иначе погађа отприлике један посто деце и обухвата широк распон поремећаја; од тешких, преко умерених до благих. Код најтежих дете може бити неспособно бити свесно других људи из околине, покрети рукама могу бити неконтролирани, могу се необазирати кад их родитељи зову именом.

Прочитајте и Доктор Карп: Мислим да знам шта изазива аутизам!

Умерени аутистични поремећај може довести до тога да дете делује млађе од своје доби и да се родитељу одазива тек кад га овај зове повишеним гласом. Благи, пак, лако могу проћи непримећени и неретко се догађа да одрасле особе схвате да имају некакав аутистични поремећај тек, на пример, у средњој животној доби. Код половине аутистичне деце поремећај утиче на интелектуалне способности, а око 10 посто не успе савладати говор. Терапија коју је студија истраживала значила је да су родитељи сваки месец током пола године имали састанак с оспособљеним терапеутом, током којих су чак прегледавали снимке комуникације и дружења с децом.
Прочитајте и Од инклузије најмање користи имају деца са сметњама у развоју …
Истодобно су сваки дан по пола сата с децом радили по програму који им је терапеут прописао. Потом су се посети терапеуту проређивали. Циљ је био помоћи деци да функционирају у свакодневним активностима, а након што се уочила несумњива корист програма, сличан програм наставио се и у школама деце. Аутори програма истичу да нипошто није реч о методи за лечење аутизма, али је апсолутно откриће начина на који се симптоми могу ублажити и тако пружити деци простор за развијање својих интелектуалних и других способности, те за суделовање у свакодневном животу.
 
Извор:.harfa.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама