Аутизам увек прате и друге болести

октобар 11, 2018

Врло сложен поремећај у развоју мозга с временом се додатно компликује. Обично се јављају проблеми са имунитетом, спавањем, варењем, а долази и до развоја генетских и психијатријских болести

Код особа које болују од аутизма, поред свих потешкоћа које га прате, постоји и велика вероватноћа за појаву и других здравствених проблема. Уз овај развојни поремећај најчешће долази и до појаве разних коморбидитета, односно болести које настају као симптом неке друге болести, у овом случају аутизма.

До појава различитих здравствених проблема углавном долази код нешто тежих случајева аутизма или због слабог реаговања на терапију. Доктор Ненад Рудић, психијатар у Институту за ментално здравље, наводи да се код ових особа обично јављају: епилепсија, психијатријски и генетски поремећаји, проблеми са спавањем, варењем и имунитетом.
– Резултати појединих студија показују знатно већу учесталост алергијских и аутоимуних обољења код особа са аутизмом – указује др Рудић. – Код њих је знатно повишен ризик од астме, алергијског ринитиса, атопијског дерматитиса, уртикарије, дијабетеса тип 1 и Кронове болести. Када су у питању поремећаји спавања овај проблем има између 44 и 83 одсто деце са аутизмом. Код њих се најчешће јавља инсомнија, и постоје тешкоће приликом успављивања и одржавања сна.

Недостатак сна и проблеми са спавањем у многим случајевима могу да доведу и до појаве проблема у понашању детета. Процењује се да од 30 до 50 одсто малишана који имају аутизам има и поремећај активности и пажње, а чест је случај и појаве анксиозности код њих.

Доктор Рудић указује и да је рано детињство и период адолесценције ризичан период у којем може да дође до појаве епилепсије. Третман лечења ове болести се не разликује од третмана лечења код деце које немају аутизам, и да би оно дало позитивне резултате важно је рано откривање.

Интолерантност на одређене намирнице и појава хроничних запаљенских процеса у гастроинтестиналном тракту је много чешћа појава код аутистичних особа него од особа које немају сметње у развоју. У овим случајевима обично долази до поремећаја у уносу хране, намирнице су ограничене, па је и исхрана једнолична. Јављају се и проблеми са варењем и долази до појаве опстипације или пролива, надутости, болова у стомаку. Ови симптоми су понекад праћени и променама у понашању као што су узнемирености, агресивност, самоповређивање и промена расположења.

ЧЕШЋИ КОД ДЕЧАКА
Аутизам се обично јавља током прве три године живота и чешће се појављује код дечака. Аутистични поремећаји нису реткост и према неким проценама на 10.000 деце, између 20 и 60 има неки облик аутизма.

Извор: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама