Бака-ефекат: Живот уз унуке и редовне обавезе дужи је за шест година

14 фебруара, 2017

Бака ефекат је појава која објашњава дуговечност људи у одређеним деловима света. То су друштва у којима стари људи живе са својим фамилијама, и укључени су у свакодневни живот тако што раде у домаћинству и брину о унуцима.
Заправо, не само живот са ближњима продужава живот бака и дека у просеку за шест година, већ се и деца која расту уз баке и деке мање разбољевају и имају мању степен смртности.

Да је улога старих жена у заједници кључна уочили су и еволуционисти, и тако је настала бака-хипотеза. Наиме, жене су, за разлику од мушкараца, ограничене када је у питању доба плодности. Зашто онда живе толико дуго након уласка у менопоаузу? Научници сматрају да је то управо зато што њихова брига о унуцима и допринос који у старости дају заједници кључна за успешан опстанак, и повећава изгледе да се њихови гени одржавају у будућим поколењима. Самим тим што дуговечне баке имају више потомака, њихови гени за дуговечност се преносе даље и шире по популацији.
Ден Бјутнер, истраживач дуговечности, посебно је обратио пажњу на утицај ангажованости у позним годинама да дужину живота. У такозваним “Плавим зонама”, областима са највише стогодишњака, не постоји идеја о “пензионисању” већ су људи веома физички активни и у својим деведесетим – окопавају башту, рибаре, кувају, пуно пешаче. Штавише, како одмичу године, тако им је друштвени живот све богатији – вечери проводе у дружењу, на игранкама, брину о унуцима и уживају пуно пажње и поштовања целе заједнице. У оваквим друштвима сматра се срамотом послати родитеље у старачки дом.
Имати сврху и разлог да се гура даље и напорно ради један од најбољих рецепта за дуговечност. Због тога је по живот најризичнији догађај у познијим годинама – одлазак у пензију, објашњава Бјутнер.
 
Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Бака-ефекат: Живот уз унуке и редовне обавезе дужи је за шест година"

  1. Danka Rakocevic каже:

    Tacno je. Moja mama ima 93.god Vrlo bistar um,Drzi do svog autoriteta,kaze se ” ne da na sebe”Voli da je uredna i lepa. Farba kosu u prirodnu nijansu, stavlja minival. Interesuje je politika pa vrlo burno reaguje na neke dogadjaje.Uzgaja cvece sama i u saksijama i u basti.Jedino ne voli da kuva pa joj mi povremeno donosimo rucak.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама