Bake i deke nisu tu samo da razmaze vašu decu

3 jula, 2017

Problem sa bakama i dekama?


Bake i deke zaista imaju poseban odnos sa svojim unucima. Oni svoju decu obožavaju, ali svoje unuke vole još više na potpuno drugačiji način. Zbog toga im pružaju apsolutno sve. Oni će kupiti i onu drugu kuglu sladoleda Vašem mališanu, iako Vi smatrate da mu je jedna sasvim dovoljna. Oni će svojim unucima dozvoliti sve ono što Vi ne dozvoljavate kod kuće. Zbog toga se kod njih ponašaju na sasvim drugačiji način. Sve svoje „bubice“ puste napolje.

Baka i deka imaju razumevanja za nestašluke Vašeg deteta. Ali, Vi ste protiv svega toga. Svoje dete uporno želite da naučite određenim pravilima. I ponavljate ih kao papagaj. Nakon debelih živaca i ogromne doze strpljenja sa Vaše strane, dete napokon usvoji ono što ste želeli da ga naučite. Međutim, onda ode kod deke i bake i sve pada u vodu. Vi insistirate da se dete samo obuče, a deka i baka počnu da ga oblače, iako je već velik za to. Kad god im kažete da to ne rade, oni Vam odgovore: „Ti ga vaspitavaj, ja ću ga razmaziti. Pusti ga malo, nemoj imati toliko pravila. Opusti se…“

Vi ste u neverici. Ne možete da prepoznate svoje roditelje. Kada ste Vi odrastali, bili su toliko strogi. Niste smeli da im odgovarate, niti popreko pogledate. Znali ste da sledi neka vrsta kazne. A sa Vašom decom zaboravljaju na svu tu strogoću, doslednost i pravila. Kao da sami nikad nisu bili roditelji.

To nije najgora stvar. Kad god želite da popričate sa njima na ovu temu, ne shvate Vas ozbiljno. Umesto da prihvate pravila po kojima želite da vaspitavate svoju decu, oni smatraju da su totalno nepotrebna. Bojite se da će Vam deca izrasti u ogromne razmaženke.

Postoje različite bake i deke. Ima čak i onih koji na sve načine pokušavaju da naprave ljude od svojih unučića. Ali, ima i onih koji rade apsolutno sve drugačije. Ne znate da li to rade kako bi Vas iznervirali ili iz nekog drugog razloga.

Ukoliko dete odlazi povremeno kod deke i bake, stvar uglavnom ne izmakne kontroli. Viđaju ih par puta nedeljno na sat ili dva. Možda i ređe. Međutim, ukoliko ste svi zajedno u istoj kući, nastaje ogroman problem. Od Vas kao roditelja dolazi jedna naredba, a od deke i bake potpuno druga, koja se kosi sa onim što ste rekli. Tada dete može biti izuzetno zbunjeno. Ono ne zna kako da se ponaša. Ukoliko je malo, neće moći da razume koji je dobar, a koji loš način. Ukoliko je malo starije, manipulacija mu postaje jedna od jače razvijenih veština.

Ukoliko živite svi zajedno i primećujete da Vam ovaj problem raste iz dana u dan, sednite svi i otvoreno porazgovarajte. Pronađite zajedničko rešenje, odnosno rešenje koje je dobro za Vaše dete. Odredite pravila koja se moraju poštovati. Ukoliko u tome ne uspete i nastanu narušeni odnosi između svih članova, potražite stručnu pomoć.

Međutim, bake i deke nisu tu samo da razmaze Vašu decu. Oni formiraju posebnu vrstu odnosa. Ponekad će Vaša deca pre priznati postojeći problem deki ili baki, nego Vama. I tada zaista znate da možete da se opustite, jer će ih oni posavetovati na pravilan i mudar način.

Nemojte biti baš toliko strogi. Postoje stvari koje neće naškoditi Vašem detetu, a znače Vašim roditeljima. Naučite da birate bitke. Ukoliko stvari i nisu toliko važne, popustite. Držite se onih važnih i budite uporni u njihovom sprovođenju.

Postoje mnoge porodice koje ne znaju na koji način da se izbore sa ovim problemom, pa odu u drugi stan ili prestanu razgovarati sa svojim roditeljima. Pre bilo kakve nagle i brzoplete odluke, budite sigurni da ste isprobali sve opcije.

O. B. diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Izvor: roditelj.akademijaoxford.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama