Беба и сан

Бројне студије истичу да је ризик од синдрома изненадног гушења (СИДС) и смрти новорођенчета најмањи ако беба спава на леђима.

Најпожељнији положај јесте спавање на леђима. Али, други разуман избор, ако ваше дете има проблема са таквим положајем, јесте спавање на страни. И то је свакако сигурније него спавање на стомаку. Иначе, безбедно је да дозволите вашој беби да извесно време проведе на стомачићу када је будна, док је ви посматрате, а можете је носати или седети са бебом окренутом потрбушке.

Немојте да стављате дете да спава на мекој подлози, меким јастуцима и играчкама, или другим украсним заврзламама. Оне могу да му прекрију дисајне путеве и тако зауставе дисање. Не предлаже се ни коришћење специјалних помагала која обезбеђују да малишани присилно спавају на леђима.

Савет да бебу ставите на леђа важи ако је рођена на време и управо отпуштена из болнице. Али, ако има одређене здравствене проблеме и нисте сигурни који је положај најбољи за њу, консултујте вашег педијатра.

У сваком случају, родитељи не би требало да бебу остављају саму у просторији, чак ни током краћег дневног спавања. Најбоље би било да преко дана она спава у близини родитеља, тако да је имају на оку, а преко ноћи у соби са њима.

Постоје одређене ситуације (спремање ручка, прање веша) када ипак морате да је оставите бебу саму. На срећу, решење је беби аларм који ће вам омогућити да чујете шта се дешава са бебом, да ли мирно спава или се мешкољи или пак плаче.

Да ли је могуће да се уведе ритам у бебино спавање

Најновије студије показују да просечан период сна код новорођенчета износи 16 сати и 6 минута. Међутим, не заборавите да се ради о просеку и да то подразумева значајне разлике од детета до детета. Истраживања су утврдила да се број сати креће од минималних 10х и пет минута до максималних 20 сати сна.

У првом месецу живота заиста би било превише. До мало или пуно сати сна долази без неког правила. Нису чак ни подељени на једнаке делове у току ноћи и дана: детету је потребно времена да се привикне на окружење око себе. Око треће недеље живота, ноћни сан постаје доминантан и беба спава око половине укупних сати у току дана, односно 71% ноћних. Те бројке, понављамо, само су индикативне: свако дете је посебно, и на вама је да откријете да ли му се свиђа да “ленчари” или да буде будно.

Спавалица или пати од несанице?

Најновије студије показују да просечан период сна код новорођенчета износи 16 сати и 6 минута. Међутим, не заборавите да се ради о просеку и да то подразумева значајне разлике од детета до детета. Истраживања су утврдила да се број сати креће од минималних 10х и пет минута до максималних 20 сати сна.

Ако беба пуно спава. Морали бисте да организујете време подоја, скраћујући током дана време оброка. Покушајте да је занимате нечим, не само током подоја, користећи сваку прилику да је узмете у наручје, да јој причате, да је стимулишете.

Ако беба мало спава. Прихватите ту њену склоност (коју је можда наследила од својих родитеља), прилагодите се и не захтевајте да спава како кажу табеле. Ставите је у колица и шетајте је, док на брзака завршавате послове по кући, или је ставите у носиљку-кенгура да би вам била близу, а да се не умарате превише. Организујте се тако да има играчкице које ће је забавити: звечке, играчке које се каче на креветац, музички карусел.

Ако беба замени ноћ за дан

Током прве две-три недеље, док се ритам спавања није још регулисао, може да се деси да малишан спава више дању него ноћу. Док чекате да се ситуација спонтано побољша, можете да покушате да убрзате тај процес практичним триковима који чине јаснијим разлику између дана и ноћи.

– Држите цео дан бебу у колицима, и носите је у њену собу или креветац само ноћу.
– Ако је оставите у соби, немојте да замрачујете собу у току дана и не покушавајте да смањујете буку у кући. Предвече и ноћу, међутим, учините супротно избегавајући да укључите светла, да гласно разговарате, како би на крају подоја лакше заспала.
– Када се беба пробуди дању, покушајте да јој окупирате пажњу тако што ћете јој причати, стимулишући је играчкицама, држећи је у наручју у усправном положају

Зашто је важан сан за бебу?

Бебама је сан неопходан да се одморе и рекапитулирају претходни дан – отприлике као и одраслима с тим што бебе расту и уче интезивније што додатно исцрпљује мали организам. Сан је, дакле, бебама неопходан као и храна, љубав и нега. А и родитељима добро дође мало одмора док њихови анђели спавају.

Право место

Као и одраслом и беба воли да има своје удобно, чисто и топло место за спавање. Мада ће вам се у почетку чинити да бебац може да спава где год га оставите, врло брзо ће показати шта му се допада а шта не. У почетку ће, можда, ваше новорођенче показивати страх од простора у кревецу који те му наменили. Нека вас то не чуди – па новорођенче је мало а креветац за њега огроман. Нађите му неко мање место: стару колевку, корпу, колица, носиљку…

Смирујући покрети

Док је бебац био у стомаку могли сте да приметите како је мирнији био онда када се ви крећете а да је почињао са мрдањем и померањем таман када ви мало “данете душом”. Зато када желите бебца да смирите узмите га и лагано њишите или љуљкајте, ти покрети су савршени за спавањац.

Умирујући звуци

Док је била у вашем стомаку бебу су забављали али и успављивали откуацији срца, мрморење стомака, ваш глас. Истина сада јој не можете обезбедити све те звукове али немојте је остављати у потпуној тишини. Беба је навикла на звукове “у позадини” и то јој обезбедите. Најбоље су играчке које, попут вергла, понављају стално исту, смирујућу музику. Нека се у другој соби чује ТВ, музика или неки од кућних апарата који не праве буку већ на неки начин зује (вентилатор, рачунар, клима…)

Бебина соба

Ако беба већ нема своју засебну собу, спаваћа соба је сасвим у реду за ноћно спавање. Тишина и мир потребни су за здрав бебин сан. Ипак, немојте се јако удаљити од бебе како бисте могли да чујете њен плач. И бабy интерфон може одлично да послужи сврси – важно је да на време одреагујете када беба почне да плаче како не би дошла до оног страшног хистеричног вриштања.

Дневна дремка

Ако се беба није довољно наспавала током дана, када дође време за спавање може да буде нервозна и да се опире сну. Погрешно је што неке мајке, чије бебе не спавају ноћу покушавају преко дана да одрже бебе буднима. У таквом случају спавање треба само ограничити.

Колико моја беба треба да спава током дана, а колико у току ноћи?

У првим месецима живота беба спава и по 7 сати у току дана

Родитеље често брине да ли њихова деца довољно спавају и колико је уопште довољно? Постоји уопштени водич, колико би ваша беба требало дневно да спава. Наравно свако дете другачије, неком је потребно мало више, а неком мало мање сна.

У првој години, тачније у првим месецима беба спава доста током дана, па вам се чини да спава по цео дан, а како је дете старије, продужава се ноћно спавање.

Новорођенче до месец дана: У првим недељама, Ваш малишан ће вероватно спавати око 15-16 сати на дан. Око 8 сати у току ноћи (уз повремене прекиде за храњење, пресвлачење…) и око 7 сати у току дана (наравно не свих 7 сати одједном већ распоређено током дана).

Беба до три месеца: Вашој беби је још увек потребно око 15 сати сна, с тим да се ноћни сан продужава на око 9 сати (уз ноћни подој, пресвлачење…), а дневно спавање се мало скраћује.

Беба до шест месеци: Шестомесечној беби је потребно око 14-15 сати сна на дан. Међутим, сада ноћно спавање траје око 11 сати, а дневно око 3-4 сата. Такође, сада је беба много живахнија у току дана.

Беба до 9 месеци: Деветомесечнојм малишану потребно је дневно око 14 сати сна. Бебе овог узраста спавају око 11 сати ноћу, али се много ређе буде у току ноћи, а изузеци су фазе када беби избијају зубићи, када јој је хладно или топло у току ноћи и ако осети глад у току ноћи.

Беба до 12 месеци: Малишан од годину дана спава око 2-3 сата у току дана (обично у току поподнева, или око сат времена преподне и сат времена поподне) и током ноћи око 10-11 сати.

Да ли могу нешто да учиним да моја беба ујутру дуже спава?

Већина родитеља се жали како се њихове бебе сувише рано ујутру буде. Постоје две врсте малишана: они који су једноставно ранораниоци и они који се буде пре него што се наспавају.

Да бисте били сигурни да се ваша беба довољно наспавала, посматрајте њене реакције у току дана. Уколико изгледа поспано, или поново заспи сат-два након буђења могуће да јој нешто смета, па се потрудите да схватите разлог (постоји могућност да јој смета светлост ујутру, или јој је пуна пелена, или је пробуди неко од укућана ко рано устаје).

Уколико Вам смета што Ваш малишан тако рано устаје, покушајте постепено да померате одлазак у кревет, нарочито ако беба иде на спавање већ око 7-8 сати увече, потпуно је нормално да око 5-6 буде одморна и раздрагана. Међутим, ипак водите рачуна да беба не иде сувише касно на спавање, најкасније до 10 сати.

Да ли могу да научим дете здравим навикама спавања?

Дете би већ од 6. месеца требало полако навикавати на свакодневни ритуал спавања. Та стратегија би требало да подразумева:

Ноћни ритуал

Ваше дете би требало свако вече у отприлике у исто време да иде на спавање. Свако вече практикујте исте ритуале, чак и када нисте код куће. Деца воле када им се навике не мењају, тачније воле када могу да предвиде када и шта ће се десити.

Дневни распоред

Покушајте да направите план дана када дете спава, једе, игра се, купа и одлази на спавање. Када се придржавате неких дневних правила, дете ће временом научити када шта ради, знаће када је време за спавање, па неће бити нервозе, плача…

Научите дете да се само успава

Покушајте да постепено научите дете да се успава само. То не само да ће бити корисно за вас, јер нећете морати увече да га до изнемоглости љуљате, носите, певате му, већ и за малишана. У том случају малишан и ако се пробуди у току ноћи, неће плакати тражећи вас, него ће моћи да се смири сам.

Извор: Opusteno.rs