Даглас Доман, амерички стручњак са Института за развој људских потенцијала, недавно је посетио Београд и пренео сазнања о развоју дечје интелигенције. Да би малишани били здрави и сваки део њиховог мозга развијен, развој моторике је од изузетне важности.

Зато стручњаци са овог Института напомињу да би бебе и мала деца требало да се што више крећу. Кретање повећава присуство кисеоника у мозгу, доводи до побољшања сна, вида, варења и умањује ризик од оболевања од респираторних болести.

– Бебу, већ месец дана након рођења, немојте стављати да лежи на леђима попут корњаче која, у том случају, не може да се помери, већ на стомак. Тако ће јачати руке, ноге, али и врат, научити да држи главицу усправно. Ставите је у овај положај по 15 минута, неколико пута на дан и убрзо ће бити спремна за следећу фазу.

– „Гмизање” подразумева да беба прави мале покрете, одупирујући се стопалима и рукама о површину. Зато најмлађем члану обезбедите топао, безбедан, стерилан под, где може што више да буде на стомаку. Нека буде само у бенкици, босих ногу и голих руку како би лакше могао да се одупре о подлогу.

– Ови покрети ће убрзо да је доводу до пузања. Како би подстакли малишана да се одважи на ово, ви или старије дете пузите по поду, како би беба видела како се то ради.

– Такође, не облачите му одећу која ће га ограничавати у покрету и никако не приморавајте бебу да се креће, већ је пустите да стане кад она пожели да се одмори.

Извор: novosti.rs/