Beba znači ljubav, ali i stres. Kako da ostane samo ljubav?

Dobiti dijete predstavlja veliko iskustvo koje označava preokret u svačijem životu. Beba će unijeti u vaše dane brojne promjene, uzbuđenja i izazove i, iako ćete na kraju biti zahvalni za svaki sekund, biće trenutaka u kojima ćete se upitati: “Kako dalje?” S djetetom u rukama, pravite korak u jedan svijet nad kojim ne možete da imate mnogo kontrole. Zato je važno da budete spremne da prebrodite neke od najtežih momenata koji vam se spremaju, a kako bismo vam pomogli da što više vremena i energije sačuvate za uživanje sa svojim klupkom ljubavi, donosimo vam uvide i savjete do kojih su došli stručnjaci baveći se problemom stresa s kojim se suočava svaka nova majka.
mama i beba
Morate da se borite protiv loših strana neminovnih promjena, a jedan od prvih koraka je da postanete svjesni da ste pod stresom.
Pa, krenimo redom. Prvo čega treba da postanete svjesne je da ćete se morati privići na ideju da mnoge stvari ne mogu biti kao prije, a to znači da prihvatite da slijede:
– Nove obaveze
– Drugačija finansijska situacija
– Fizičke promjene vašeg tijela
– Promjena odnosa sa vašim partnerom i porodicom
– Nedostatak sna.
Sve to može uzeti svoj danak i učiniti da vi, rastrzani između tuđih potreba i pokušaja da zadovoljite svakoga ko vas okružuje, zaboravite na sebe. I to nije nimalo dobro – ni za vas niti za bilo koga iz ove priče. Zato morate da se borite protiv loših strana neminovnih poromjena, a jedan od prvih koraka je da postanete svjesni da ste pod stresom. Kad to shvatite, evo kako možete da ga prevaziđete.

Odmorite kad god možete

San je svakako bitan za svakog čovjeka i u velikoj mjeri utiče na njegovu produktivnost. Neispavanost koja dolazi sa brigom o djetetu, lako može učiniti da se teže nosite sa dnevnim obavezama. Stoga pokušajte da nadoknadite san svaki put tokom bebinog spavanja. Ukoliko ipak ne možete da spustite glavu na jastuk, zašto ne napravite sebi topli napitak i ne zavalite se u fotelji?

Ukoliko ste u fazi dojenja, možete sami sebi olakšati noćno hranjenje tako što ćete staviti bebin krevetac pored svog kreveta.

Partner vam tako može lakše dodati bebu kako biste je podojili, a zatim je opet uzeti i postarati se da podrigne. Ukoliko ne dojite već pripremate obroke ili svojoj bebi dajete adaptirano mlijeko na flašicu, treba sa partnerom da podijelite obaveze oko hranjenja. Obavezno!

Pažljivo birajte hranu

U ovom periodu posebno je važno da jedete redovno, kako biste zadržati visok nivo energije i imali snage da izdržite dan. Važno je da obratite pažnju kako na odabir tako i na način pripreme namirnica.

Kada je riječ o pripremi hrane svakako da je sada teže odvojti vrijeme za to. Zato potražite recepte za jela koja su hranjiva, ali jednostavna za pripremu, kao što su krompir sa grahom ili tjestenina s jednostavnim umakom od paradajza. U svakom slučaju, probajte da ne užinate slatkiše. Između obroka, kada krene da vas muči glad, mnogo bolje rješenje od reda čokolade je šaka orašastih plodova, humus ili nešto od voća.

Kada je riječ o odabiru namirnica, evo nekolio savjeta:

Ugljeni hidrati sa sporim otpuštanjem, kao što su hljeb, tjestenina i smeđa riža, pomoći će vam da se ne osjećate iscrpljeno i da zadržite energiju tokom cijelog dana.

Kada birate namirnice, umjesto zasićenih masnoća u hrani kao što su maslac, gotova jela i tvrdi sir, izaberite nezasićene verzije kao što su maslinovo ulje i avokado.

Probajte da birate hranu bogatu proteinima, kao što su nemasno meso i piletina, riba, jaja, grah i leća. Takođe biste sebi trebali postaviti cilj da za najmanje dva obroka sedmično jedete ribu, uključujući i obrok koji se sastoji od neke plave ribe, poput lososa.

Unos mnogo voća i povrća pomoći će vašem imunološkom sistemu da radi dobro, što automatski znači da će učiniti i da se vi osjećate bolje. Takođe, ova hrana će pomoći u sprečavanju postnatalnog zatvora.

Možete se pridružiti onlajn grupi zdrave ishrane na FB kako biste redovno dobili savjete i ideje za svoj novi, zdraviji meni.

Vježbajte

Vježbanje je uvijek dobro za fizičko i mentalno zdravlje, a naročito je djelotvorno u stresnim periodima i može vam obezbijediti više energije. Vježbanjem se aktivira i endorfin, hormon sreće pa nije čudo da se ljudi dobro osjećaju poslije treninga ili fizičke aktivnosti koja uopšte ne mora da bude naporna.

Već četrdeset dana nakon poroda možete da započnete blage trbušne vježbe, a sa oporavkom polako da uključujete kratke šetnje. Tako ćete postepeno graditi svoj režim vježbanja, u ritmu koji vam najbolje odgovara. Ipak, sačekajte pregled kod doktora prije nego počnete sa bilo kakvim intenzivnijim treninzima. Samo doktor može odlučiti kad je vrijeme za početak vježbanja.

Čim vam se ukaže prilika, saznajte da li postoje u vašem kraju vježbe za porodilje, akva aerobik ili časovi joge, ali ne zaboravite reći treneru da ste se nedavno porodili.

Ukoliko nemate kome da ostavite dijete, pokušajte da brzo hodate dok ste vani sa bebom u kolicima ili nosiljci. Ono što takođe možete probati, jeste da radite postnatalne vježbe gledajući DVD ili neki onlajn program vježbi. Tako možete uklopiti kućne obaveze i trening, ali prvo se uvjerite da je sadržaj DVD-a potvrđen od strane profesionalaca.

Nađite vrijeme za sebe

Zamolite prijateljicu u koju imate povjerenja ili rođaku da bude malo sa vašim djetetom, kako biste dobili svoje parče slobodnog vremena. Takođe biste se mogli organizovati sa drugim majkama i napraviti raspored za uzajamno čuvanje djece. Možda vam djeluje da je rano i da je vaša beba suviše mala da je ostavite, ali vrlo je važno da dobijete barem malo slobodnog vremna, jer briga o sebi je takođe bitan dio brige o svom djetetu.

Pričajte o onome što vas muči

Nemojte se suzdržavati i skupljati lošu energiju. Ako vidite da vam nešto ne ide, podijelite sa drugima svoje sumnje i brigu. Povjeravanje i otvaranje uvijek su način zbližavanja i ne samo da mogu uveliko smanjiti stres već i unaprijediti odnose sa najvažnijim ljudima oko vas. Nažalost, komunikacija je često prva stvar koja se zanemari u svakoj vezi. Imajte to na umu pa bilo da je riječ o partneru, porodici ili prijateljima, vjerujte im, pričajte i pitajte.

Istovremeno, nemojte da smetnete s uma da kroz bezbroj sličnih prilagođavanja prolazi i vaš partner. Zato treba da budete podrška jedno drugom, a dijeleći osjećanja možete produbiti i ojačati svoj odnos. Zato je važno da na kraju svakog dana zaboravite stvari koje niste uspjeli i koje su krenule po zlu i da podsjetite jedno drugo na sve lijepo i dobro što ste postigli. Recimo, na vaše dijete.