Беланце, маслиново уље или кечап? Која намирница најбоље негује косу?

Бујна, лепа и негована коса, од давнина је била једна од најјачих симбола женствености којој је свака дама тежила. Пуно времена, бриге, неге, експериментисања жене су поклањале управо коси.
Спољни утицаји, као што су сунчеви зраци, апарати и козметички препарати за обликовање и стилизовање косе, негативно утичу на раст и квалитет косе. А оштећена коса ни на једној жени не делује лепо. Да бисмо јој подарили врхунску негу, неопходно је и мало инвестирати у њу, посветити јој довољно пажње и времена не би ли она изгледала здраво.
Баш пре неки дан, посетила сам свој омиљени салон, ту баш доле испод зграде, не би ли својим испуцалим крајевима коначно након три месеца рекла „ћао“. Моја омиљена фризерка Мина увек је насмејана и спремна за чашицу разговора са својим муштеријама које су баш као и Мина расположене да се надовежу и на теме којима нису дорасле. Осим тренутне политичке ситуације у земљи, најновијег трача који кружи квартом, увек се нађе времена и за теме везане за негу косе.

И док се Мара с трећег куне у жуманце које поспешује раст косе, комшиница Борка се с њом не слаже јер она у том случају не би знала шта да ради с осталим беланцима. А да прави шампите сваки други дан, не пада јој напамет.
Борка предност даје маслиновом уљу који је одличан лек за суву и оштећену косу. Толико је задовољна да све замахује косом око себе, а није ни приметила да крајевима „шамара“ девојку поред себе која јој је упутила благи осмех.
А онда настављају. Ређају се остали прехрамбени производи за негу косе. Испирати косу пивом добро је за волумен, јабуково сирће јој даје сјај, а мед је „храни“ витаминима неопходним за здрав раст.
Је л’ багремов, ил’ ливадски? Чује се опет Мара.
Багремов, он је за косу најбољи. Одговара Борка.
Лако је теби Борка. Ја мед купујем у оним теглицма од 300 грама, чисто деца да имају за чај а ваља ми и око Божића за медену питу.
Дође ред и на мајонез. Укључује се комшиница с приземља и додаје да је он добар за раст и да је неопходно да га добро утрљамо у корен и тако да масирамо теме једно пет минута. Али кружним покретима, у смеру казаљке на сату.
А кечапом мажеш онда крајеве претпостављам, рекла је Мина уз широки осмех.
И док смо се ми остале смејале овом њеном оригиналном „савету“, Мара и Борка су остале затечене.
За то још нисам чула, рекла је тихо Мара уз превртање очију.
И сви ти прехрамбени производи на нашој коси имају смисла (неки више, неки мање), али ипак оно без чега наша коса не може је шампон. Одабрати идеалан шампон за косу није нимало једноставно. Иако се стално прича о препаратима за додатну негу косе, разним саветима, уопште се не говори толико о шампонима: запостављени су, и то неправедно. Зашто? Па, само је довољно да употребимо логику. Од свих препарата које наносимо на косу, шампон је оно што најчешће користимо, зар не? Зато је врло важно изабрати прави за наш тип косе.
Ако знате који тип косе имате, све остало ће бити много лакше. Ако имате масну косу и купите шампон који је намењен таквој коси, немојте мислити да сте завршили посао. То је само први корак, а следећи је онај који ће вам задати мало више муке. Многи шампони препуни су агресивних хемијских супстанци које могу штетити коси, корену, али и самој кожи главе. Зато је неопходно бирати благе шампоне на биљној бази који су погодни за свакодневну употребу, а оно што је најбитније је да су прилагођени природној pH вредности коже.
Један од таквих колекција шампона је и Krauterhauf. Знате већ шта су Krauterhauf балзами за негу коже? Да, да, та реклама са Дракчетом. Проверен немачки квалитет, сада и у облику шампона за косу. На тржишту постоје шампони за све типове косе на бази камилице, рузмарина и коприве, које су од давнина познате као биљке које ревитализују и негују косу, а уједно имају благ и пријатан мирис. Ако желите да својој коси подарите врхунску негу, онда су шампони Krauterhauf прави избор за вас. Ако на овај списак додамо и то да су 100% немачког квалитета, верујемо да је то већ довољан број добрих аргумената да им поклоните поверење.
Колекција садржи и балзаме, такође за сваки тип косе, па на комшијске савете који се тичу утрљавања намирница у корен главе – можете слободно да заборавите.
Јасмина Јовичић
Промо