Belance, maslinovo ulje ili kečap? Koja namirnica najbolje neguje kosu?

13 juna, 2017

Bujna, lepa i negovana kosa, od davnina je bila jedna od najjačih simbola ženstvenosti kojoj je svaka dama težila. Puno vremena, brige, nege, eksperimentisanja žene su poklanjale upravo kosi.
Spoljni uticaji, kao što su sunčevi zraci, aparati i kozmetički preparati za oblikovanje i stilizovanje kose, negativno utiču na rast i kvalitet kose. A oštećena kosa ni na jednoj ženi ne deluje lepo. Da bismo joj podarili vrhunsku negu, neophodno je i malo investirati u nju, posvetiti joj dovoljno pažnje i vremena ne bi li ona izgledala zdravo.
Baš pre neki dan, posetila sam svoj omiljeni salon, tu baš dole ispod zgrade, ne bi li svojim ispucalim krajevima konačno nakon tri meseca rekla „ćao“. Moja omiljena frizerka Mina uvek je nasmejana i spremna za čašicu razgovora sa svojim mušterijama koje su baš kao i Mina raspoložene da se nadovežu i na teme kojima nisu dorasle. Osim trenutne političke situacije u zemlji, najnovijeg trača koji kruži kvartom, uvek se nađe vremena i za teme vezane za negu kose.

I dok se Mara s trećeg kune u žumance koje pospešuje rast kose, komšinica Borka se s njom ne slaže jer ona u tom slučaju ne bi znala šta da radi s ostalim belancima. A da pravi šampite svaki drugi dan, ne pada joj napamet.
Borka prednost daje maslinovom ulju koji je odličan lek za suvu i oštećenu kosu. Toliko je zadovoljna da sve zamahuje kosom oko sebe, a nije ni primetila da krajevima „šamara“ devojku pored sebe koja joj je uputila blagi osmeh.
A onda nastavljaju. Ređaju se ostali prehrambeni proizvodi za negu kose. Ispirati kosu pivom dobro je za volumen, jabukovo sirće joj daje sjaj, a med je „hrani“ vitaminima neophodnim za zdrav rast.
Je l’ bagremov, il’ livadski? Čuje se opet Mara.
Bagremov, on je za kosu najbolji. Odgovara Borka.
Lako je tebi Borka. Ja med kupujem u onim teglicma od 300 grama, čisto deca da imaju za čaj a valja mi i oko Božića za medenu pitu.
Dođe red i na majonez. Uključuje se komšinica s prizemlja i dodaje da je on dobar za rast i da je neophodno da ga dobro utrljamo u koren i tako da masiramo teme jedno pet minuta. Ali kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu.
A kečapom mažeš onda krajeve pretpostavljam, rekla je Mina uz široki osmeh.
I dok smo se mi ostale smejale ovom njenom originalnom „savetu“, Mara i Borka su ostale zatečene.
Za to još nisam čula, rekla je tiho Mara uz prevrtanje očiju.
I svi ti prehrambeni proizvodi na našoj kosi imaju smisla (neki više, neki manje), ali ipak ono bez čega naša kosa ne može je šampon. Odabrati idealan šampon za kosu nije nimalo jednostavno. Iako se stalno priča o preparatima za dodatnu negu kose, raznim savetima, uopšte se ne govori toliko o šamponima: zapostavljeni su, i to nepravedno. Zašto? Pa, samo je dovoljno da upotrebimo logiku. Od svih preparata koje nanosimo na kosu, šampon je ono što najčešće koristimo, zar ne? Zato je vrlo važno izabrati pravi za naš tip kose.
Ako znate koji tip kose imate, sve ostalo će biti mnogo lakše. Ako imate masnu kosu i kupite šampon koji je namenjen takvoj kosi, nemojte misliti da ste završili posao. To je samo prvi korak, a sledeći je onaj koji će vam zadati malo više muke. Mnogi šamponi prepuni su agresivnih hemijskih supstanci koje mogu štetiti kosi, korenu, ali i samoj koži glave. Zato je neophodno birati blage šampone na biljnoj bazi koji su pogodni za svakodnevnu upotrebu, a ono što je najbitnije je da su prilagođeni prirodnoj pH vrednosti kože.
Jedan od takvih kolekcija šampona je i Krauterhauf. Znate već šta su Krauterhauf balzami za negu kože? Da, da, ta reklama sa Drakčetom. Proveren nemački kvalitet, sada i u obliku šampona za kosu. Na tržištu postoje šamponi za sve tipove kose na bazi kamilice, ruzmarina i koprive, koje su od davnina poznate kao biljke koje revitalizuju i neguju kosu, a ujedno imaju blag i prijatan miris. Ako želite da svojoj kosi podarite vrhunsku negu, onda su šamponi Krauterhauf pravi izbor za vas. Ako na ovaj spisak dodamo i to da su 100% nemačkog kvaliteta, verujemo da je to već dovoljan broj dobrih argumenata da im poklonite poverenje.
Kolekcija sadrži i balzame, takođe za svaki tip kose, pa na komšijske savete koji se tiču utrljavanja namirnica u koren glave – možete slobodno da zaboravite.
Jasmina Jovičić
Promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama