Besplatan vebinar za vaspitače i konkurs za vrtiće – Različiti, a jednaki

17 septembra, 2022

Kreativni centar vas poziva da se prijavite na besplatan vebinar namenjen vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskim ustanovama. Na vebinaru će biti reči o tome zbog čega je važno kod dece u ranom uzrastu razvijati toleranciju i na koji način slikovnice mogu biti dobra podrška u tome. Takođe, vaspitači će moći da čuju i iskustva iz prakse ilustrovana primerima aktivnosti, koja im mogu biti korisna u radu.

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljeno nekoliko izdanja koja govore o različitosti: Crvenci i Plavci, Zeka pesnik, Kišni oblak, Stvar, Đura Hodalica i Zig-Zaga i Roda Boda. Ove slikovnice šalju deci poruku da je važno razumeti i poštovati one koji su drugačiji od nas, a istovremeno su i podrška onima koji pate zbog toga što su drugačiji – poručuju im da ne odustaju, da cene svoje kvalitete i da će naći nekog ko će biti uz njih.

„Slušajući priče koje imaju jasnu književnu vrednost deca imaju priliku da uče da razumeju: kako je to biti različit i koliko boli kada te zbog toga odbace, kako su različiti isti, samo naizgled različiti i kako se razumevanje drugog nagrađuje iskrenim prijateljstvom i iskrenom pomoći u nevolji“, ističe psiholog Marina Videnović.

Vebinar

Termin: četvrtak, 22. septembar 2022, u 19 h

Učestvuju: Marina Videnović, psihološkinja, Danijela Rančić, vaspitačica vrtića Zeka iz Obrenovca i Jelena Dragojlović, PR menadžer Kreativnog centra

Trajanje: 45–60 minuta

Vebinar će biti održan pomoću aplikacije Zoom.

Ukoliko želite da učestvujete na vebinaru, možete se prijaviti OVDE.

Prijavljivanje je moguće do 21. septembra, a na dan održavanja vebinara na vašu mejl-adresu biće poslat link za pristup.

Za sve koji budu prisustvovali vebinaru obezbeđena je potvrda o prisustvu, koja će biti poslata mejlom nekoliko dana nakon održavanja vebinara.

Konkurs

Kreativni centar vas poziva i da se prijavite na konkurs RAZLIČITI, A JEDNAKI, namenjen predškolskim ustanovama na teritoriji Srbije. Tema konkursa je slikovnica kao podrška razvoju tolerancije kod dece, a zadatak učesnika je da na osnovu sadržaja slikovnica smisle s decom raznovrsne aktivnosti koje će žiri oceniti i nagraditi one najkreativnije.

Neposredan povod za raspisivanje ovog konkursa je objavljivanje nekoliko izdanja za najmlađe čitaoce koja govore upravo o različitosti. To su slikovnice Crvenci i Plavci, Zeka pesnik, Kišni oblak, Stvar, Đura Hodalica i Zig-Zaga i Roda Boda.

Propozicije konkursa:

– Pročitajte deci neku od navedenih slikovnica i upoznajte se s njihovim simpatičnim junacima.

– Na osnovu pročitanog teksta ili odabranog odlomka smislite s decom iz svoje grupe neku zanimljivu jezičku, likovnu ili grafomotoričku aktivnost, koja za cilj ima da deci približi pojam tolerancije i kod njih poveća osetljivost za one koji su drugačiji.

– Aktivnosti nam pošaljite kao video (dužine do tri minuta) ili kao foto-reportažu (do 10 fotografija s pratećim opisom) ili kao prezentaciju u Power point-u (fotografije i tekst). Ukoliko je dokument veći od 5 megabajta, pošaljite ga preko WeTransfer-a.

– Radove nam pošaljite na mejl pr@kreativnicentar.rs, najkasnije do 12. oktobra 2022.

– Žiri sastavljen od urednika u Kreativnom centru i psihologa/pedagoga odabraće tokom septembra i oktobra najkreativnije predloge i nagradiće pet vrtićkih grupa kompletom knjiga.

Za sva pitanja pišite nam na pr@kreativnicentar.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama