6 тајни васпитача због којих су деца у вртићу послушна

Тајна 4: Ваше дете ЖЕЛИ да се обуче само

Већина деце заиста жуди за осећајем независности, самопоуздања и постигнућа које доноси самостално облачење. То је за њих сличан осећај као када ми, одрасли, постигнемо нешто заиста важно на послу. Али, за њих то није лако, а да бисте им олакшали, добро пазите какву гардеробу им купујете. Aко желите да свог трогодишњака научите да се сам обуче, уместо фармерица са рајсфершлусом и дугмићима – купите тренерку.

A онда развијте посебне технике да му помогнете да научи. Припремите гардеробу увече за сутрашњи дан, спустите је на поду тачно тако како би требало да изгледа на њему кад се обуче. Облачење почните на време, да не бисте дошли у теснац и искушење да на крају ви завршите посао или, једноставно, вежбајте кад нисте у журби. Да бисте детету помогли да схвати шта је напред а шта позади, обележите гардеробу на јасан начин (етикете понекад нису довољне).
Ово би могла бити добра идеја за обување – да дете лакше научи која је лева, а која десна ципела.

Још један занимљив систем – питајте дете да ли су му ципеле љуте једна на другу. Ако су добро обувене, онда су окренуте једна ка другој и палчеви ће се „љубити”. Ако су погрешно обувене, палчеви су окренути један од другог. 

Тајна 5: Чекање у реду и дељење играчака не мора бити трауматично.

Као одрастао човек, разумете и схватате да понекад морате чекати у реду да бисте добили нешто што желите или што вам је потребно. И то није проблем осим ако неко покушава да стане испред вас. Деца имају иста очекивања када је у питању фер понашање. Већина њих је спремна да дели и чека свој ред, све док сматрају да систем функционише фер. Када се двоје деце свађају, ми им говоримо како свађом и виком неће решити проблем, већ ће се само још више расплакати и наљутити. Детету које је више узнемирено треба рећи: „Сачекај да чујем Марка, па ћу онда саслушати и тебе.” Смириће се јер зна да имате намеру да га саслушате. Након разговора, деца би требало да се сложе да ће од сада питати лепо кад желе неку играчку и предати је кад заврше са игром. У седам од десет случајева, дете ће на овај начин одмах предати играчку.

Ако ово не пали, онда установите сасвим јасно правило – детету које се у том тренутку игра играчком кажите тачно још колико може да се игра, пре него што преда играчку. Никад не говорите да се игра „још мало” и да ће друго дете да је добије „мало касније”. И овде можете користити тајмер да би сви знали кад је истекло време за игру. Када у вртићу постоји нека баш популарна играчка, одлична идеја је и формирање листе чекања и времена за игру. Деца воле ту врсту ишчекивања, а чак и трогодишњаци су спремни да сачекају, ако знају сигурно да ће доћи њихов ред. А за мало старију децу, можете примењивати и самостално уписивање, вежбаће писање свог имена и научиће да буду стрпљиви и чекају свој ред.

Тајна 6: Игра може бити сва едукација која је предшколцима потребна.

Деца би требало да из вртића дођу са осећајем да им је тамо било лепо и да су се читав дан играли. Јер, тако деца уче.

Ако одлучите да радите са својим предшколцима код куће, нека то буде увек кроз игру.
И упамтите, једини начин да се дете у вртићу потпуно опусти и ужива у игри је да увек сигурно зна да ће мама и тата доћи по њега и да га код куће чека неограничена и безусловна љубав.

Аутор: Barbara Rowley’s

Извор: parenting.com