Bila jednom jedna profesorka. Stroga i zahtevna. Nikad, ali baš nikad nije vređela učenike

29 januara, 2023

U Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ na Zvezdari, matematiku je predavala profesorka Milena Kosačević, među decom poznata kao Kosara. Ko je jednom video ovu profesorku, zapamtio je njen široki osmeh i verujem da mu je to prva asocijacija i danas, nekoliko godina nakon što je preminula.

Foto: FB/Put promene

Bila je od onih profesora koji decu vole, bez obzira na to da li kod nje imaju jedinicu ili peticu, da li su ponavljači ili đaci generacije. Od onih koji im pamte imena, roditelje, braću i sestre, godinama (i decenijama) nakon što odu iz njene škole. Znala je i imena dece kojoj nije predavala. Poštovala ih je, pa su i oni poštovali nju. Svi.

Bila je stroga, zahtevna i umela je da uozbilji glas dovoljno da i najnevaspitanija deca ustuknu.

Nikada, ali baš nikada nije vređala svoje učenike. Nikada.

Poslednji put sam je srela godinu dana pre nego što nas je napustila. Isti onaj osmeh, isto lepo lice, isti glas, samo je dodala štap pomoću kojeg je hodala. Pitala je za drugu „decu“, za mog brata, setila se nekih epizoda sa našim roditeljima.

Ona je od onih za koje i danas kažem da mi je čast što mi je predavala, što sam je poznavala. Ona treba da se zove „legenda škole“.

Foto: FB

Bilo ih je još mnogo. Sada, mnogo godina nakon završetka svih škola, mogu da se setim nemalog broja sjajnih profesora koji su se trudili da obavljaju i vaspitnu i obrazovnu ulogu, i u tome su uspevali. Svojim primerom i ponašanjem su stvarali autoritet. Svojim oblačenjem, rečnikom, muzikom koju slušaju, dolaskom na čas na vreme, integritetom i stavom. To su profesori koji su imali pravo da traže lepo vaspitanje od dece. Oni pred kojima deca koja inače slobodno puše u dvorištima škole sakriju cigaretu iza leđa, na čijem času se radi, koji se poštuju. I to sve bez urlanja, vređanja, poniženja. Bez „vaspitnih“ jedinica sa idejom da dete „dobro razmisli“. Oni koji su uvek imali vremena da sa decom razgovaraju, da čuju šta ih muči, da im daju drugu priliku.

Takvi profesori uglavnom odu u penziju neprimećeni, ali ih učenici pamte i kad postanu odrasli ljudi. Oni koji bi radili isto i za milione kao za novac koji nije dovoljan za puko preživljavanje. Svoje probleme ne prenose u učionicu. Nisu eksplozivni, deca ne zavise od njihovog raspoloženja, daju mnogo i mnogo traže, s pravom.

Bez urlanja.

Bez poniženja.

Bez pretnji.

Hajde da se prisetimo takvih, svi smo ih imali.

Autor: Maja Bugarčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Bila jednom jedna profesorka. Stroga i zahtevna. Nikad, ali baš nikad nije vređela učenike

 1. Marta Denić kaže:

  Ona nije vređala učenike, ali bi danas učenici vređali nju.
  Ta stara dobra škola je ostala u prošlosti. Imala je plan i cilj, postavljala pravila i za učenike i za roditelje, pa se znao red. Iz nje izlazili kadrovi za svako poštovanje. Ona i obrazovala i vaspitavala. Roditelji joj verovali, sarađivali, bili na istoj strani zadatka!
  Kažu, ta tradicionalna škola je zastarela, treba je menjati i modernizovati… Evo gde ju je modernizacija dovela, pravo u ambis. Učenici vređaju i tuku profesore, roditelji ih brane, prosveta trpi… Vaspitna uloga se više i ne pominje, obrazovna se gubi jer zbog nasilja, nevaspitanja, inkluzije, čas na cirkus liči…
  A država ćuti!!!

 2. Žaklina kaže:

  Bravo, hajde da se prisetimo takvih. Da nama, koji radimo sa decom, oni budu uzori, da njihov način ophođenja sa učenicima, sa kolegama, prijateljima….bude i naš.
  Hajde da ne važi da cilj opravdava sredstvo, pa da neko sebi daje za pravo da uvredama motiviše bilo koga. Reč strog nije sinonim za nevaspitan, bahat, grub…

 3. Ana kaže:

  Radim u jednoj školi 17 godina. Niko, ali niko nas ne sprečava da se ugledamo na gospodsko ponašanje uvažene profesorke. Upravo je u tome poenta.
  Plan i program može da se interpretira na različite načine. Ne sme se sebi dozvoliti kapricioznost. Deca moraju da imaju stabilne uzore, neki će to prihvatiti odmah, neki mnoooogo kasnije kad završe školu. Mora se voleti posao, deca odmah znaju ko nije stvoren za to. Roditelji su različiti kao i svi ljudi i to je nešto što je deo posla. Od NAS zavisi da li će nas poštovati. To je misija, a ne posao.

 4. Mirna kaže:

  Mene je moja razredna na 40 godina mature pitala da li se secam da je dolazila kod mene kuci kad sam imala psihicke probleme u II razredu. To joj je bilo najvaznije, umesto da me pita kako sam. Niko je od ucenika nije voleo ni postovao. Bilo je drugih divnih profesora kojih se rado secamo svi iz generacije ’72.

 5. Nataša Pavlović kaže:

  Ne razumem smisao teksta. Nastavnici prete, urlaju, ponižavaju?! Autorka je prenela svoj problem na ovaj tekst.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama