Брнабић: "Нису сви наставници исто добри, плате по учинку"

Влада Србије неће одустати од увођења система платних разреда који треба да омогући да се најбољи награђују, каже премијерка Ана Брнабић.

Она додаје да ће о томе разговарати следеће недеље са сандикатима запослених у просвети и ресорним министром.
Просвета је прва, како каже, која треба да тражи увођење платних разреда, јер у просвети свих 80.000 запослених имају исте плате, а не постоји систем оцењивања квалитета и учинка.
„То је сектор где прво треба да се уведе оцењивање квалитета и учинка. Спремни смо да седнемо са њима и да видимо који су то стандарди квалитета и учинка. Нису све школе у Србији једнако добре и нису сви наставници једнако добри“, рекла је Брнабић новинарима у Београду.
Она је нагласила да најбољи треба да буду адекватно награђени и не буду третирани као наставници код којих деца морају да узимају приватне часове и све то плаћају родитељи.
„Нећемо одустати од тога да идемо у систем платних разреда и да се платни разреди направе тако да се најбоље награђују највише“, појаснила је Брнабић.
Упитана да ли очекује врућу јесен због најављеног штрајка просветара и радника Гоше, она је рекла да „не зна да ли Владу Србије чека врућа јесен“, али каква год да буде да ће се трудити да раде најбоље што могу.
„Влада Србије је отворена да разговара са сваким. Мислим да смо то и у претходном мандату и сада потврдили. Никада није било лакше доћи до владе и министара него сада“, рекла је она.
 
Извор: b92.net/ Танјуг