Будите мудри као ваше дете!

Обављајте све што треба, научите када да поставите захтев, наступајте у групама, разговарајте са правим људима и преговараћете као правиДо треће године ће свој преговарачки арсенал додатно проширити с целим низом тактика. Иако се на први поглед чине као симпатична игра, дечје преговарачке технике су пуно више од тога – оне вам омогућују одличан увид у људску природу и из њих можете пуно научити о принципима преговарања у различитим условим.
dete
Почните пружањем подршке
Родитељи често примете како су деца често необично спремна помоћи око кућних послова пре него што ће затражити нешто ван уобичајене рутине. Обављаће све што треба, нудити се за задатке које иначе избегавају и генерално бити врло корисна при обављању свакодневних обавеза. Иако их родитељи лако прозру и виде да се иза свега налази неки скривени мотив, у великом броју случајева ће им прогледати кроз прсте и испунити жеље. Слично је и у послу, пуно је лакше рећи “да” некоме ко је управо учинио нешто добро и корисно за вас.
Темпирајте свој захтев
Деца су мајстори темпирања својих захтева. Сви се добро сећамо како је најбољи тренутак за питање о екстра џепарцу у присутности гостију јер се тада родитељи желе приказати великодушнијима (обично се на таквим дружењима мало и попије, а деца осећају да ће у веселој атмосфери њихови захтеви пасти на плодније тло). Добро ће проћи и питања који се постављају док су одрасли заузети неким важнијим стварима па ће практично полусвесно прихватити све што их питате. Деца од најраније доби схватају важност тајминга. И у пословном окружењу је од изузетне важности правилно темпирање захтева. Пратите у каквој ситуацији су шефови, што се догађа око њих и онда према томе планирајте приступ. Ако их ухватите у добром расположењу, већ сте обавили пола посла.
Осигурајте себи додатни кредибилитет
Важност подршке и веродостојног партнера је нешто што деца схватају од малих ногу. Често ћете видети како се браћа и сестре договарају па заједнички иступају пред родитеље, то им даје додатну самоувереност и кредибилитет. У великом броју случајева ће родитељи попустити, наравно, ако је захтев разуман. Слична тактика је добра и у послу. Објасните своје идеје сарадницима, створите групу цењених савезника и онда заједнички иступите пред шефове. Биће им пуно теже одбити идеју или захтев коју заступа више људи којима верују.
Шармирајте
Мало шарма и емоционалне повезаности ће вас одвести још и даље. Деца знају да ће родитељи теже одбити њихове жеље ако их изложе уз шармантни смешак. Људи су емотивна бића и важна им је повезаност на личном нивоу. Ништа другачије није ни у пословном окружењу, ако сте с неким добри и ван собе за састанке, то ће вам увелике повећати шансе у преговорима.
Разговарајте с доносиоцима одлука
Једна од најважнијих ствари коју можемо научити од деце јесте да се обраћамо диркетно ономе ко може испунити наше захтеве. Деца инстинктивно знају који родитељ ће пре испунити њихове жеље и обраћају се прво њему. Ако не успеју, иду даље до другог родитеља са својим захтевом, надајући се позитивном одговору. У послу је такође јако важно знати ко је пријамчивији за захтеве попут вашег и обратити се директно тој особи. Заобиђите инстанце за које знате да вам нису наклоњене и идите тамо где ће ваша идеја бити најбоље прихваћена. Без обзира на то ради ли се о великој ствари или малом уступку, будите сигурни да се обраћате правој особи, иначе нема ништа од сладоледа за вас.