Четири пројекта српских наставника на Европском фестивалу у Финској – “Наука на сцени”

26 септембра, 2023

У суботу, 23 септембра, у Београду је одржан национални фестивал “Science on Stage Srbija”, а под слоганом „СТЕ(А)М образовање за (н)ово доба”.

Ово је други по реду фестивал у организацији Science on Stage Serbia и Института за модерно образовање на који су позвали све васпитаче, учитеље и наставнике основних и средњих школа који имају оригиналне идеје за преношење знања из научних предмета да се одазову на конкурс. Циљ је био одабрати најбољу идеју која ће Србију представљати на 13. Европском фестивалу „Science on Stage” 2024. године у Финској.

Учитељице Љиљана и Јелена

Пријављено је 55 пројеката из целе Србије од којих је потом 20 одабрано за такмичење. Међу одабраним радовима нашао се и онај чије су ауторке Јелена Бабић (ОШ “Милић Ракић Мирко”) и Љиљана Соколовић (ОШ “Никодије Стојановић Татко”), обе из Прокупља.

Пројекат носи назив „Магична јабука”, а наше учитељице ће са тим радом летети у Финску идуће године.

– У оквиру пројекта, плод и појам јабуке имплементирале смо у све наставне предмете. Приоритет су били “СТЕ(А)М” предмети, али су у оквиру тога подржани и остали предмети разредне наставе. На пример, радиле смо експеримент Вулкан јабука, затим Семена која плешу, откривали Шта се крије унутар јабуке. Наравно, важно је било у пројекту нагласити и симбол јабуке у народној и уметничкој књижевности, а говориле смо и о улози јабуке у математици и још много тога. – кажу Јелена и Љиљана.

Оно на шта су посебно поносне је чињеница да је пројекат одржив, економичан и што је важно – не загађује животну средину.

– Мало је рећи да смо презадовољне, јер су наш труд и рад запажени и награђени на прави начин. Велику захвалност дугујемо нашој Општини Прокупље и Већнику за просвету и образовање наше Општине Небојши Раденковићу за свестрану помоћ и подршку – рекла је учитељица Бабић.

На фестивалу „Science of Stage” у Финској биће представљено још неколико пројеката из праксе наставника, а међу њима ће бити и три пројекта наставника из Србије: „Физика као бајка” наставника Драгана Голубовића i Славише Сушулића , „Баци светлост на физику” учитељице Веселе Мачкић i наставнице Биљане Јокић и „Генетика голуба” наставнице Весне Хлавати Ширка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама