Четири речи које треба да изговорите када вам неко упути злобан коментар или увреду

5 јуна, 2023

Када пријатељ, колега или неко трећи направи шалу на ваш рачун коју не сматрате примереном, то може бити тешко прихватити и обрадити без горчине и љутње.

Понашати се као да вам то ништа није засметало може испровоцирати још сличних коментара, а одговарати истом мером или улазити у сукоб такође неће решити проблем.

Foto: Canva

Можда никад нисте чули за Сару Џејн Хо, а готово сигурно да нисте чули за њено занимање. Завршила је Харвард и данас је стручњак за бонтон! Радила је за Нетфликс, а њен посао се, укратко, састоји у томе да научи људе лепом понашању и да помогне развој социјалне интелигенције.

За себе каже да у свакој ситуацији зна шта треба да каже и на који начин, па чак и у врло непријатним ситуацијама, попут оних када вас неко у друштву омаловажава.

Она тврди да, ако се нађете у ситуацији да вам неко упути злобан коментар, можете га дочекати са љубазношћу и стилом тако што ћете рећи једно једноставно (и никако иронично):

“Да ли си ок?”

“Ако би ми неко упутио ружну примедбу, обично бих подигла поглед и љубазно рекла: “Јеси ли добро? Како се осећаш?”

Те четири речи су сигнал да коментар нисте схватили као нешто што говори о вама већ да он говори о стању у ком се налази онај ко га изговара. И да сматрате да те речи нису биле на месту.

Колико је битан садржај онога што изговарате, битан је и тон. Када питате: “Да ли си ок?” не будите љутити ни оштри. Питајте искрено.

“Није циљ да узвратите увреду” каже Хо.

У неким ситуацијама, ако не кажете ништа, то може послати сличну поруку и може чак бити прикладније ако особа која вам упућује ружан коментар није блиска и однос с њом захтева формалан приступ.

А без обзира на то ко вам је упутио увреду, јако је важно да му не пошаљете поруку да он има контролу над вашим расположењем. А љутити одговори, бес и свађа му шаљу управо такву поруку.

“Највећу моћ имате онда када покажете другој особи да нема моћ над вама” тврди Хо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Четири речи које треба да изговорите када вам неко упути злобан коментар или увреду

  1. Мод каже:

    Можда вреди покушати, али мислим да је ово питање по својој формулацији примерено за енглеско говорно подручје и њихов менталитет.

  2. rade radosvljevic каже:

    Kada vam neko uputi zloban komentar ili uvredu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi. Prvo, ignorišite tu osobu i ne uzimajte njihove reči k srcu. Zatim, zadržite hladnokrvnost i ne reagujte impulsivno. Ako je moguće, udaljite se iz te situacije kako biste izbegli dalje konflikte. Najvažnije od svega, zadržite samopouzdanje i verujte u sebe. Ne dozvolite da tuđi zlobni komentari utiču na vašu sliku o sebi. Sećajte se da ste vredni i da imate snagu da se izdignete iznad takvih situacija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама