Бебе имају огроман потенцијал за учење, јер се од рођења до шесте године мозак развија невероватном брзином, поручују стручњаци са Института за развој људских потенцијала, који су недавно посетили Београд и одржали предавање на ову тему.

Мозак расте коришћењем, а до њега води пет путања, односно чула вида, слуха, додира, укуса и мириса. Зато бебе много лакше уче помоћу визуелне, тактилне и аудитивне стимулације, уз одговарајућу учесталост и трајање, а темпо усвајања нових сазнања од самог рођења је запањујући. Мала деца на “мозгање” гледају као на игру и имају одличну пажњу, концентрацију и потребно интересовање. Стручњаци са овог Института сматрају да мајке и очеви могу да науче своје бебе пуно тога, само ако им то предоче на конкретан и забаван начин, јер су родитељи најбољи учитељи које ће дете икада имати, пуни ентузијазма и одлучности. Ако желите да вам малишани буду мали генијалаци, или да им олакшате касније учење и напредовање у школи, животу, ево неколико једноставних начина да им стимулишете вијуге:

– Подучавајте бебу на забаван начин пун љубави и поштовања.

– Не игноришите је и не обраћајте јој се “бебећим” говором.

– Обезбедите јој стимулативно окружење да сваког дана може да научи нешто ново.

– Читајте јој поезију или класичну литературу, књиге за старију децу 10-15 минута на дан.

– Показујте јој групу од десет речи исписану на већем папиру, крупним словима и то три пута дневно у току пет дана, па онда пређите на нове речи. Тако ће лакше научити да чита.

– На принципу флеш картица, можете је научити да препознаје историјске личности, слике познатих сликара, биљне и животињске врсте, сазвежђа… Практично, све што вам падне на памет.

– Не показујте јој исте материјале за учење изнова и изнова, јер ће јој то досадити.

– Беба ће научити све што јој покажете, па зато не чекајте да вам покаже шта зна пре него што пређете на нешто ново.

– Изложите је страним језицима било да их ви говорите или преко цртаних филмова и књига, јер ће на тај начин лакше постати билингвисти

С. М. |

Извор: novosti.rs