Kako preživeti dan ako ste “samo mama”? Šest strategija koje mogu pomoći

11 jula, 2022

Uprkos verovanju mnogih da je lako biti “samo mama”, bez plaćenog posla, to je daleko od istine. Iako lepo, u pojedinim situacijama može biti izuzetno stresno, ali to je jasno samo onima koji su se našli u situaciji o da kući, deci i porodici brinu 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Nikad niste sami i često ni sopstvene misli ne možete da čujete, a zapravo se često osećate vrlo usamljeno. Ima dana kad se osećate sigurno u sebe i snažno, kao da možete sve, a onda i drugih, kad pomislite da je sve to za vas previše i da više ni sat ne možete da izdržite da budete “samo mama”.

Za taj “posao” morate imati strategiju “preživljavanja”. Kao neko ko je bio u toj poziciji, evo pet saveta koji su činili moju strategiju.

1. Planirajte unapred

Ako omanete u planiranju, planirajte da ćete omanuti. I to je tako. Nemojte se probuditi i onda razmišljati kako ćete proći kroz taj dan. To uvek uradite dan ranije. Kad i šta ćete kuvati, kad je vreme za spavanje, užinu, izlazak napolje. To ne znači da će svaki detalj uvek proći po planu i da se stvari neće u hodu menjati, ali sama činjenica da imate plan čini da se osećate sigurnije i jače. Čak i ako se nešto promeni, to neće značiti suviše stresa.

2. Raspitajte se za besplatne događaje i aktivnosti u kraju

U delu Beograda u kom ja živim, tokom leta aktuelne su različite besplatne aktivnosti za decu. Besplatno treniranje nekoliko sportova i predstave za decu vikendom. Raspitajte se da li u vašem kraju postoji nešto slično. Ako ne, možda postoji biblioteka, muzeji ili nešto treće čime možete zabaviti decu i promeniti rutinu. Jedan od predloga dobar i za dete i za mamu su i zajednički treninzi – evo ideja ovde.

3. Podstaknite samostalnost kod svoje dece

Mame koje su kod kuće obično budu više posvećene deci, pa se dešava da na sebe preuzmu više tereta nego što je to stvarno neophodno. Nemojte. Bez obzira na to što ne radite “od 9 do 5” to ne znači da treba da budete na usluzi čitav dan. Baš naprotiv, kao mama koja je tu, imate šansu da kod svoje dece negujete samostalnost i usmeravate ih da što više stvari obavljaju bez vaše pomoći. Ne samo što će vama biti lakše, već ćete i svojoj deci učiniti ogromnu uslugu za budućnost.

4. Pomirite se s tim da je malo haosa sasvim ok

Duboko udahnite i preskočite tu igračku. Ne mora, stvarno ne mora biti uvek sve na svom mestu. Ne mora sve biti savršeno. Tačno je, kuća vam neće uvek biti sređena, deca će ponekad izaći u park sa flekom od kečapa na majici, možda i zaboravite da platite račune (kao ja ovog meseca), ali sve je to deo života. Prigrlite haos, bićete srećniji.

5. Možda najvažnije – ne stavljajte svoje potrebe uvek na stranu

To što ste mama i još mama koja je uvek tu, ne znači da o sebi ne treba da brinete i da vama ništa nije potrebno. Kako ono beše – iz prazne čaše se ne može sipati. Dakle, pobrini se, mama, i za sebe jer, ako si pod stresom, ako nemaš tih pola sata da dišeš punim plućima, to će se na kraju odraziti i na decu. Za njihovo dobro, pronađi svojih pet minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama