Како преживети дан ако сте „само мама“? Шест стратегија које могу помоћи

Упркос веровању многих да је лако бити „само мама“, без плаћеног посла, то је далеко од истине. Иако лепо, у појединим ситуацијама може бити изузетно стресно, али то је јасно само онима који су се нашли у ситуацији о да кући, деци и породици брину 24 сата дневно, седам дана у недељи. Никад нисте сами и често ни сопствене мисли не можете да чујете, а заправо се често осећате врло усамљено. Има дана кад се осећате сигурно у себе и снажно, као да можете све, а онда и других, кад помислите да је све то за вас превише и да више ни сат не можете да издржите да будете „само мама“.

За тај „посао“ морате имати стратегију „преживљавања“. Као неко ко је био у тој позицији, ево пет савета који су чинили моју стратегију.

1. Планирајте унапред

Ако оманете у планирању, планирајте да ћете оманути. И то је тако. Немојте се пробудити и онда размишљати како ћете проћи кроз тај дан. То увек урадите дан раније. Кад и шта ћете кувати, кад је време за спавање, ужину, излазак напоље. То не значи да ће сваки детаљ увек проћи по плану и да се ствари неће у ходу мењати, али сама чињеница да имате план чини да се осећате сигурније и јаче. Чак и ако се нешто промени, то неће значити сувише стреса.

2. Распитајте се за бесплатне догађаје и активности у крају

У делу Београда у ком ја живим, током лета актуелне су различите бесплатне активности за децу. Бесплатно тренирање неколико спортова и представе за децу викендом. Распитајте се да ли у вашем крају постоји нешто слично. Ако не, можда постоји библиотека, музеји или нешто треће чиме можете забавити децу и променити рутину. Један од предлога добар и за дете и за маму су и заједнички тренинзи – ево идеја овде.

3. Подстакните самосталност код своје деце

Маме које су код куће обично буду више посвећене деци, па се дешава да на себе преузму више терета него што је то стварно неопходно. Немојте. Без обзира на то што не радите „од 9 до 5“ то не значи да треба да будете на услузи читав дан. Баш напротив, као мама која је ту, имате шансу да код своје деце негујете самосталност и усмеравате их да што више ствари обављају без ваше помоћи. Не само што ће вама бити лакше, већ ћете и својој деци учинити огромну услугу за будућност.

4. Помирите се с тим да је мало хаоса сасвим ок

Дубоко удахните и прескочите ту играчку. Не мора, стварно не мора бити увек све на свом месту. Не мора све бити савршено. Тачно је, кућа вам неће увек бити сређена, деца ће понекад изаћи у парк са флеком од кечапа на мајици, можда и заборавите да платите рачуне (као ја овог месеца), али све је то део живота. Пригрлите хаос, бићете срећнији.

5. Можда најважније – не стављајте своје потребе увек на страну

То што сте мама и још мама која је увек ту, не значи да о себи не треба да бринете и да вама ништа није потребно. Како оно беше – из празне чаше се не може сипати. Дакле, побрини се, мама, и за себе јер, ако си под стресом, ако немаш тих пола сата да дишеш пуним плућима, то ће се на крају одразити и на децу. За њихово добро, пронађи својих пет минута.