Да ли бисте пре дозволили детету да дира контејнер или сунђер за судове у вашој кухињи?

15 децембра, 2021

Када бисте се у шетњи по крају, рецимо, запричали с комшиницом и видели своје дете како дира контејнер, вероватно бисте доживели блажи нервни слом. С друге стране, својој деци ћемо често без много размишљања дозволити да користе сунђер за судове. А где, заправо, има више бактерија?

У лабораторији београдске Градске чистоће испитивали су загађеност посуда за смеће, да би проверили колико је ефикасно њихово чишћење.

Узорке су, ради поређења, узимали са кухињских сунђера и женских ташни и дошли до занимљивих резултата.

“Добили смо резултате да је бројност бактерија највећа на сунђеру за судове, где их је било 75 милиона, а у контејнеру 45 милиона бактерија, док је код опраног контејнера 35.000 бактерија”, каже лаборанткиња Милица Рајковић.

Због тога Градска чистоћа контејнере пере врелом водом и детерџентом без сапунице, али да не би заустављали саобраћај, обично то раде ноћу. Контејнер се пере у посебном камиону. Грађани се, без обзира на то, и даље ретко одлучују да руком отворе контејнер.

“Ово истраживање је значило да покажемо суграђанима да контејнери нису толико прљави као што мисле, да могу слободно папучицу да притисну или руком да додирну и отворе и после тога, наравно, оперу руке”, истиче Мина Цакић из ЈКП “Градска чистоћа”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама