Да ли фарбање косе у трудноћи може да шкоди?

Многе труднице се на почетку трудноће нађу у дилеми – фарбати косу или не?

У суштини, фарбе садрже разне врсте хемикалија које нису здраве ни кад жена није у другом стању. Али тад одлучујемо само о себи и свака одлука је лична. Кад је беба на путу, ствари се мењају.

Foto: Canva

Дакле, главни проблем са фарбама за косу су хемикалије које се апсорбују кроз кожу главе. Оно што је важно напоменути да студије нису показале директну везу између фарбања косе током трудноће и било каквих урођених аномалија код детета или дечјег канцера. Зато се већина експерата слаже да је фарбање косе једном до три пута у току трудноће генерално безбедно, али да свакако треба чекати да се заврши прво тромесечје. Ово како би се избегло непотребно излагање хемикалијама током периода у ком се органи бебе тек формирају. 

Такође, добра опција би били и праменови који не крећу директно од корена, па тако фарба не долази у контакт с кожом или је тај контакт знатно смањен.

Наравно, једнако је важно да за посету фризеру бирате салоне који воде рачуна о вентилацији и хигијени простора, како би се спречило удисање хемикалија.