Da li farbanje kose u trudnoći može da škodi?

15 januara, 2022

Mnoge trudnice se na početku trudnoće nađu u dilemi – farbati kosu ili ne?

U suštini, farbe sadrže razne vrste hemikalija koje nisu zdrave ni kad žena nije u drugom stanju. Ali tad odlučujemo samo o sebi i svaka odluka je lična. Kad je beba na putu, stvari se menjaju.

Foto: Canva

Dakle, glavni problem sa farbama za kosu su hemikalije koje se apsorbuju kroz kožu glave. Ono što je važno napomenuti da studije nisu pokazale direktnu vezu između farbanja kose tokom trudnoće i bilo kakvih urođenih anomalija kod deteta ili dečjeg kancera. Zato se većina eksperata slaže da je farbanje kose jednom do tri puta u toku trudnoće generalno bezbedno, ali da svakako treba čekati da se završi prvo tromesečje. Ovo kako bi se izbeglo nepotrebno izlaganje hemikalijama tokom perioda u kom se organi bebe tek formiraju. 

Takođe, dobra opcija bi bili i pramenovi koji ne kreću direktno od korena, pa tako farba ne dolazi u kontakt s kožom ili je taj kontakt znatno smanjen.

Naravno, jednako je važno da za posetu frizeru birate salone koji vode računa o ventilaciji i higijeni prostora, kako bi se sprečilo udisanje hemikalija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama