Да ли је тврдоглавост код деце ствар карактера?

Тврдоглавост је у узрасту до три године нормална појава и на њу не можете много да утичете, јер дете почиње да се осамостаљује, а с друге стране није довољно вешто, што га фрустрира и љути

Нека деца једноставно су толико тврдоглава да не постоји начин да их убедите да сарађују. Психолози тврде да је код неких то ствар карактера, док други на тај начин испитују границе. Којој год групи да припада ваше дете, знате колико је тешко „натезати“ се са дететом и колико су непријатне ситуације када у продавници почне да хистерише што нешто не можете да му купите, или када пред гостима направи скандал због најбезазленије ствари. Како би требало да реагујете и шта да урадите да бисте убедили дете да се смири и сарађује?

Психолози саветују да на такво понашање никада не одговарате виком и грдњом, већ да им приступите суптилније, што је и најтеже јер се и у вама мешају осећања љутње и стида због таквог понашања. Деци у таквим ситуацијама треба прићи „са стране“, како то стручњаци воле да кажу. То значи да не вичете, не дајете директне наредбе, већ да пробате мирно да укључите дете у одлучивање, односно да их наведете да ураде баш оно што желите.

Имајте на уму да је тврдоглавост у узрасту до три године сасвим нормална појава и да на њу не можете претерано да утичете. Она се испољава зато што дете полако почиње да се осамостаљује, жели да открива шта све може, а с друге стране није довољно вешто, што га фрустрира и љути. Емоције није у стању да разуме и каналише и зато реагује тврдоглавошћу и хистеријом. Уколико вас то јако љути, не заборавите да дете то не ради намерно, само је тужно и изнервирано што није све онако како је очекивало, или зато што не може да добије оно што је желело.

Код старије деце треба да реагујете, а идеална реакција била би смирено објашњење због чега оно што је наумило није успело, односно зашто не може да добије оно што жели. Овај приступ сигурно неће „упалити“ први пут, али уколико будете имали стрпљења, једном хоће. Осим што ћете променити понашање детета, научићете га и да неуспех није исто што и пораз, што је једна од важних животних лекција. Дете мора да зна да постоје правила и да мора да буде обзирно према другима и туђим потребама. Али, то никако нећете постићи викањем, напротив, дете ће само усвојити такав модел понашања и на све ће реаговати бурно. Тврдоглавост код неке деце никада није могуће сузбити у потпуности, али је свакако можете ублажити. Никада немојте дозволити да вас дете толико изнервира да нисте у стању да се контролишете, да га тучете пред свима или на улици. И не попуштајте ако нагло престане да хистерише и почне да вас моли.

Морате да будете упорни и да се држите договора. У сузбијању трвдоглавости важно је и да не лажете. Никада не дајте детету обећања за која знате да неће бити испуњена. Покушајте да му преусмерите пажњу на нешто друго, затражите да вам помогне у неком избору. Такво понашање углавном прође само од себе до четврте године, када се са дететом много лакше договара.

У пракси то изгледа овако – дете је направило хаос у соби и неће да га расклони када је завршило са игром. Да бисте га натерали да вас послуша немојте да претите казнама или забранама. Реците му да желите да се такмичите ко ће скупити више играчака за одређено време. Мали тврдоглавци јако воле изазове, тврде психолози, па ће се радо укључити у такмичење. Користите охрабрујуће подстицајне речи, а не претње. Уместо да кажете: „Нећу ти читати причу пред спавање ако не покупиш све играчке“, реците „Чим покупимо играчке идемо да читамо причу“.

Стручњаци тврде да тврдоглави малишани не реагују на родитеље који стално причају исту причу и понављају исте претње. Уколико дете не попушта, немојте ни ви. То ће бити мало напорно за ваше живце, али ће на крају сигурно дати резултате. Важно је и да успоставите везу са дететом, јер када деца осећају да сте повезани са њима, радије ће радити оно што од њих тражите.

Школска деца тврдоглавост највише испољавају када треба да раде домаћи. Покушајте да им разделите обавезе, на пример, десет минута раде домаћи, а два одмарају и тако док не заврше. Учење учините забавним, дете може да чита лектиру у шатору направљеном од ћебета. Ако дете, на пример, хоће да носи одећу неприкладну за доба године, склоните те комаде из ормана и детету понудите две-три комбинације од којих треба да изабере једну. Уколико неће да обуче јакну, пустите га. Ставите је у торбу и сачекајте да је дете само затражи, јер ће вас инсистирање да вас послуша само удаљити од циља, јер тврдоглава деца управо то и чекају – шансу да се препиру.