Da li je u redu da dete nekoliko dana izostane iz škole zbog putovanja?

avgust 27, 2023

Ali onda smo se zapitali – moraju li škola, fakultet i posao baš uvek, bez izuzetka, biti ispred zabave. Razmišljajući i čitajući o ovoj temi i dilemi sa kojom se suočavaju mnogi roditelji kojima je možda lakše da priušte letovanje dok škola još traje, ili onima koji možda naprasno dobiju neku baš dobru ponudu da odvedu decu na nekoliko dana na neki nezaboravan put, naišli smo na savet kliničkog psihologa i majke troje dece Emily Edlynn. Na pitanje jedne majke, koja kaže da je dobila odličnu ponudu da svoju osmogodišnju ćerku odvede u Diznilend, ali u toku školske godine – da li da to uradi ili ne, Emili kaže:

“Potpuno sam sigurna da ja nikad nisam propustila ni dan škole da bih radila nešto zabavno. Moja porodica nije mnogo putovala, pa možda nije ni bilo nekih prilika, ali ići u školu svakog dana nije se nikad dovodilo u pitanje. Jednom me je u srednjoj školi drugarica pitala da da sa njom i njenim društvom iz hora otputujem na trodnevno skijanje i moji roditelji nisu želeli da donesu tu odluku. Insistirali su da ja pitam razrednog starešinu da li će mi to dozvoliti. Oni neće opravdati časove niti reći da sam bila bolesna.

Sve ovo pišem da bih vam objasnila da sam čitavo svoje školovanje strogo pratila pravila i gotovo se rigidno držala rutine. To me prati i danas, dok pravila i rutine prenosim svojoj deci, ponekad se pitajući – treba li malo da se opustimo?

Ali, znate šta? Ja kažem – propustite nekoliko dana škole da biste radili nešto zabavno i stvarali uspomene kao porodica. Kako ulazim u srednje životno doba, a vreme svakog dana sve brže prolazi, shvatam važnost toga da koristite svaku priliku da stvarate zajedničke uspomene.

Šta je nekoliko dana škole u odnosu na porodicu koja će zajedno šetati, otkrivati nova mesta, smejati se, graditi vezu za čitav život? Dok još deca žele da putuju s vama…

Kada je u redu da deca propuste časove

U onim prvim razredima osnovne škole, nadam se da akademski zahtevi koje pred njih postavljaju nisu u toj meri rigorozni, pa da će nekoliko dana da im poremeti proces učenja. Moj savet je da iskoristite upravo te rane godine, kada možete da planirate stvari u zavisnosti od vašeg, a ne njihovog rasporeda.

Kada to ipak nije ok

Moj lični stav (ne zasnovan na naučnim istraživanjima o deci koja su zbog putovanja propustila nekoliko dana škole, jer nema takvih istraživanja) je da se opustite i ne brinete previše do 5. razreda. Ali kada škola postane zahtevnija, i uče u školi stvari koje možda ne možete vi da im razjasnite kod kuće, bila bih opreznija kada je reč o propuštanju časova zbog putovanja.

Zapravo, poznajem najmanje jednu porodicu koja je oduvek prioritet davala putovanjima u odnosu na školu. Ja to ne bih radila često, zato što mi ni moji prioriteti ni karakter to ne bi dozvolili, ali se svakako slažem s tim da će, iskusivši nove i drugačije kulture od svoje, deca naučiti stvari koje u školi ne mogu da nauče.

O čemu da razmislite pre nego što povučete dete sa časova zarad putovanja

Iako ne postoje nikakva istraživanja o tome na koji način porodični odmori utiču na ocene, pouzdano znamo da više izostanaka iz škole vodi decu ka tome da teže prolaze kroz gradivo. Zato, kad malo porastu pa petice počnu da dobijaju teže nego ranije, trebalo bi da razmotrite pre svega potrebe vašeg deteta kao đaka. Ako u toku godine propuste časove iz nekih drugih razloga, ipak bi trebalo da za putovanja koristite raspuste. Druga stvar o kojoj treba misliti je i koliko će stresa i dodatnog napora biti zbog propuštenih časova, pa ako je to za dete previše, odustati od puta.

Dakle, kako dete bude bilo starije, biće vam teže da organizujete putovanje u toku školske godine. Zato, moj kratak odgovor na pitanje da li da svoju osmogodišnjakinju povedete u Diznilend je – DA. Neka to bude onaj deo detinjstva u kom je zabava još na prvom mestu.

Srećan put!”

U prevodu na naše uslove – ponekad, ako ne možete da priuštite putovanje tokom raspusta, ili ako vam se pruža neka odlična prilika da kao porodica budete zajedno, u redu je izostati iz škole.

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Da li je u redu da dete nekoliko dana izostane iz škole zbog putovanja?"

  1. t kaže:

    Dete koje je dobar djak i shvata sta je obaveza, moze da izostane, i to nece poremetiti njegov odnos prema skoli, jer je svestan sta skola znaci, kao i obaveza. Deca koja inace nemaju disciplinu, shvatice to kao pravilo, i to jeste problem.

    Opet se moze reci da se vracamo na to da pravila ne treba da budu ista za sve, sto je velika istina… Yugo je manje bezbedan na 80 kmh, nego BMW na 120… cinjenica… pravila nisu za sve ista…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama