Да ли мислите да је екстерна евалуација нешто променила у просвети?

Kоментар на текст Наставници постигли циљ – крајем фебруара стиже предметни надзор!
-Да ли сте видели веб страну Министарства са резултатима екстерне евалуације?
-Да ли сте видели да школе на својим сајтовима истичу налазе екстерне евалуације?
-Да ли сте видели списак “екстерних евалуатора”?
-Да ли знате ко је креирао концепт екстерне евалуације за Србију?
-Да ли мислите да је екстерна евалуација нешто променила у просвети?

Да кренем од последњег питања/дилеме.
Екстерна евалуација ништа није променила у школама (осим пораста ега неких директора који добише највишу оцену), чак је у неким школама погоршана ситуација после ње (погоршани међуљудски односи).
Екстерна евалуација је специјалан пројекат енглеских обавештајних службу у оквиру “помоћи” банана државама као што је Србија. А евалуатори су обучени агенти (да не употребим јаче речи) енглеског утицаја у Србији. Мислим да се разумемо.
Ретко која школа ће истаћи налазе екстерне евалуације јер је то налаз кројен тако да сваку такву школу наружи (чак и оне са највишим оценама) јер када би ученици, родитељи и наставници то стварно читали мислили би да је реч о некој туђој школи.
Министарство је најавило публиковање резултата екстерне, али је јасно да би настао проблем јер би то читали и они који нису просветари па би могли свашта да помисле.
И да не буде забуне сам концепт екстерне евалуације је промашај јер се “евалуирају” (оцењују) и школе које су неверификоване према важећим законима (немају дозволу за рад а таквих школа у Србији је преко 90%).
То је исто као када би Пореска управа оцењивала рад уличног трговца без фискалне касе који је нерегистрован у АПР-у и закључила да је његова услуга врхунска (не узимајући у обзир то да не поштује законе, не плаћа порез и нема ни радни простор прописан законом).
Ишчашено!
Паја пензионер