Да ли се нека деца рађају неваљала? Научници кажу – МОГУЋЕ ЈЕ

Навикли смо да су наша деца живахна, несташна и разиграна, али да ли сте се већ сусрели са мишљу да су нека деца једноставно „рођена неваљала“?

ljuto-dete
Canva.com

Ако сте се некад запитали посматрајући своје дете или другу децу на игралишту да је генетика уплела прсте у њихово понашање, нисте једини. Неки научници су спровели истраживања на сличну тему, а резултати сугеришу да су гени, а не свађалачко понашање родитеља, кључни у изгледима да дете развије озбиљне проблеме у понашању попут малтретирања, бежања из школе, па чак и крађе.

Природа и/или васпитање – шта (више) утиче на понашање деце?

У часопису Child Development објављени су резултати истраживања који се дотичу вечитог питања пресудног утицаја на дете – да ли је то природа или васпитање?

У случају понашања деце, истраживање је повезало брачне сукобе родитеља са дуготрајним, озбиљним проблемима у понашању њихове деце. Међутим, нејасно је да ли то значи да саме брачне невоље узрокују проблеме у понашању.

Нова открића сугеришу да је то више ствар гена. Односно, да на брачне сукобе утичу карактеристике родитеља — укључујући њихове гене — и ови гени се преносе на децу.

Истраживање је спроведено на Универзитету Вирџинија у Шарлотсвилу, под вођством К. Пејџ Харден, а учествовало је 1.045 одраслих близанаца и њихове деце. Неки од парова близанаца су били идентични, што значи да су делили све своје гене. Према томе, истраживачима је било омогућено да открију ефекте гена и окружења на дато понашање.

У овом случају, Харденов тим је открио да су генетски утицаји важни у брачним сукобима родитеља, а гени су, заузврат, објаснили везу између брачних несугласица и проблема понашања деце.

Нема „свађалачког“ гена

Можда не постоји ген за „свађу“ али гени утичу на особине личности, укључујући и оне које људе чине мање или више склоним сукобима.

Према овом истраживању, могуће је да гени укључени у преузимање ризика и друге аспекте антисоцијалног понашања могу да повећају вероватноћу сукоба родитеља. Потом када се пренесу на њихову децу, учине вероватнијим настанак проблема у понашању.

Међутим, наглашавају истраживачи, ништа од овога не значи да свађе између родитеља не штете деци. Чак и ако су гени важнији за дугорочне, озбиљне проблеме у понашању, сукоби родитеља децу узнемиравају.

„Размислите о томе како се осећате када пријатељи, пар који познајете, почну да се свађају. Сада их учините својим родитељима, имате шест година, а они вриште на сав глас. Родитељски сукоби дефинитивно нису здрави за децу.“

Да ли је могуће да се дете „роди љуто“?

Према клиничкој социјалној радници Ејми Морин (Verywell Family) oдређена деца једноставно имају нижу толеранцију на фрустрацију од других. Чини се да су нека деца рођена са кратким фитиљем. Нестрпљива су, нетолерантна и потпуно агресивна када нису срећна. Корисно је препознати када је бес детета толико измакао контроли да је погођена цела породица и морате потражити помоћ.

Не треба превише да бринете ако ваша беба изгледа љутo. Чак и новорођенче може да заплаче од беса ако се пробуди гладно и није одмах нахрањено. Бебе плачу зато што их треба хранити, држати или пресвући, или зато што су уморне или болесне. А неке бебе једноставно реагују на свет негативније и интензивније. Резултат: нервозна, љута беба.

„Прави тантрум“ није могућ све док беба не напуни 12 до 18 месеци. Неке бебе плачу да би ослободиле напетост или сагореле вишак енергије – а неке само треба да заплачу да би заспале.

Који је нормалан ниво беса после прве године?

Према клиничком психологу из Јејлског медицинског центра за проучавање деце Дениса Суходолског, „није необично да дете млађе од 4 године има чак девет напада беса недељно, са епизодама плача, шутирања, газења, ударања и гурања које трају пет до 10 минута“.

Ако овакво понашање не прође до вртића или ваше дете и даље има нападе беса како одраста, који даље изазивају проблеме са вршњацима, породицом или у школи, онда можете размислити о томе да потражите стручну помоћ.

Нека деца се рађају са мање емпатије

Водећи британски дечји психолог др Пат Спунгин каже:

„Увек ће бити деце којој је много теже бити родитељ од других. Иако нерадо означавам децу као „рођену лошу“, мислим да се одређена деца рађају са много мање подложности утицају.

Према томе, психолози препознају да постоје темпераментне разлике код беба од рођења. Расправа о природи против васпитања увек ће бити стална, али треба бити свестан и тога да постоје деца која се рађају са мање емпатије и разумевања и која много мање брину о последицама својих поступака и ефектима на друге људе.

 

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.