Da li ste mentalno jak roditelj?

Svi želimo za našu decu da stasaju u mentalno jake, stabilne osobe, koje će moći da se suoče sa svim nedaćama sveta. Ali, većina nas često, u tome i omane. Upravo zbog ovoga…

Da bi dete bilo mentalno jako, logično, takav bi trebalo da bude i roditelj – osoba koja će biti spremna da im baci sve njihove najveće strahove u lice i nauči ih šta je to odgovornost. Naravno, to je veoma teško, ali ovakve vrste iskustva su potrebne detetu da bi moglo da iskoristi svoj potencijal do maksimuma.

Po rečima psihoterapeuta Ejmi Morin, roditelji koji “treniraju” mozak svom detetu i čija deca postaju srećne, uspešne odrasle osobe sa jasnim ciljem u životu izbegavaju da rade ove stvari:

Ne usvajaju mentalitet žrtve

Ako je vaše dete izbačeno iz fudbalskog tima ili mu loše ide u školi, to ne znači da je ono žrtva. Odbijanje, neuspeh i nepravda deo su života. Ne bi trebalo da dozvolite da dete dugo bude potišteno, već treba da ga naučite da svoju patnju pretvori u snagu. Pomozite mu da odreaguje na najbolji mogući način, uprkos situaciji u kojoj se nalazi.

Ne osećaju krivicu

Mnogi roditelji zbog osećaja krivice na kraju dozvole detetu ono što su mu u prvi mah zabranili. Mentalno jaki roditelji znaju da će taj osećaj krivice proći i neće dozvoliti da zbog njega donesu odluku koja će se loše odraziti na njihovo dete.

Ne prave od svog deteta centar univerzuma

Ovo može biti veoma teško, ali jako je važno da naučite dete da se fokusira na to šta ono ima da pruži svetu, a ne na ono što svet “duguje” njemu. Samo na taj način ono neće kasnije sve meriti po sebi.

Ne dozvoljavaju da strah upravlja njihovim izborima

Držanje deteta pod staklenim zvonom može vas sačuvati od mnogo stresa u životu. Al,tako ćete samo zaustaviti njegov razvoj. Mentalno jaki roditelji znaju da oni nisu čuvari deci, već njihovi vodiči. Oni dopuštaju deci da izađu u svet i iskuse život, čak i kada su prestravljeni pred tom idejom.

Ne dopuštaju deci da budu šefovi

Deca nisu ta koja će određivati šta će porodica večerati ili kako će se provoditi vikendi. Za njih nije zdravo da budu šefovi svojim roditeljima, pa čak ni to da budu jednaki sa njima. Dobar roditelj treba da osnaži svoje dete da napravi pravi izbor, istovremeno održavajući jasnu hijerarhiju.

Izvor: http://superzena.b92.net