Да ли сте нарцисоидни родитељ – препознајете ли се?

 
Родитељ нарцис одгаја децу да се уклопе у његов замишљени калуп. Попут архитекте, који нацрта план куће – у овом случају, детета – па је затим по том нацрту зида, пише психолог Сет Мејерс.
Image: 0158328735, License: Royalty free, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Place: East Grinstead, UK, Credit line: Profimedia.com, Caiaimage
Нарцисоидни родитељи настоје да своје неиспуњене амбиције остваре кроз дете и дететов успех мора бити према њиховим мерилима. Због тога нарциси своју децу претварају у марионете које без предаха морају да играју како они вуку конце. Опседнути контролом, желе да сваки потез њихове деце буде по њиховој вољи.
Ако се питате да ли имате особине родитеља нарциса, Мејерс доноси листу шест особина које одају овај тип родитеља:
1.Нарцисоидни родитељ одлучује како се дете облачи и какву фризуру има.
За нарцисе, имиџ је све. Нормално је да родитељи мале деце одлучују о томе шта ће она обучи, али школарци већ имају изграђен укус и желе сами да одлучују о томе. Али нарцисоидне родитеље то не занима. Њих занима једино то, какву поруку свету шаље дететов модни стил. Свакако да су родитељи ту да поставе границе и забране детету да изгледа недолично или превише неуредно, али не и да уместо њега одлучују о свему.
2. Родитељи нарциси дететове оцене сматрају за мерило његове вредности
Деца нарциосидних родитеља морају да доносе само најбоље оцене, али не могу да очекују да ће им мама и тата помоћи у њиховом добијању. Порука коју шаљу је: Желим да будеш на највишем нивоу, али немам намеру да жртвујем своје време како бих ти помогао да то оствариш. Дете се осећа препуштено само себи, и под сталном притиском да буде презрено од стране родитеља уколико не задовољи њихове апетите за успехом.
3. Нарцисоидни родитељ детету жели да бира пријатеље
Нарцисима је важан спољашњи ефекат. Они желе да се њихова деца друже са децом директора, а не механичара, без обзира на то каква су та деца као особе. Будући да желе да се се успињу на друштвеној лествици, пријатеље своје деце виде као пречицу ка томе и као показатељ свог високог нивоа.
4. Родитељи нарци траже безусловну послушност
Пошто овакви родитељи имају разрађен нацрт о подизању детета по свом укусу и једино што од њега очекују је да тај план поштује. Ако им се опире, квари им планове, а зна се да они сматрају да су њихове потребе на првом месту, не дететове. Здрави родитељи не желе да им деца буду послушници и нису зацртали исход васпитања пошто су свесни да је дете засебна личност које има своје жеље и циљеве.
5. Нарцисодним родитељима је веома важно на који факултет ће се уписати дете
Нема већег тријумфа за њих него кад им дете упише неки извикани факултет. Тада могу свима да набијају на нос успех свог пројекта стварања детета према нацрту. За здраве родитеље, деца нису пуке фотокопије њихових личности, па им допуштају да открију шта их заиста интересује и сами изаберу које школе или факултете ће уписати.
6. Родитељи нарциси имају списак прихватљивих професија за своје дете
Лекари, адвокати, директори – то су жељена занимања за овакве родитеље. Иако људи из ових струка нису срећнији него други, њехови родитељи, уколико су нарциси – јесу. Због тога многи “пројекти” нарцисоидних родитеља, након завршетка зацртаних факултета, никада не постану оно за шта су се школовали. Те дипломе постају духови њихових родитеља, родитеља који су их гурали тамо где они нису желели да крену.
Приредила: Јована Папан
Извор: detinjarije.com