Da li ste narcisoidni roditelj – prepoznajete li se?

5 avgusta, 2016

 
Roditelj narcis odgaja decu da se uklope u njegov zamišljeni kalup. Poput arhitekte, koji nacrta plan kuće – u ovom slučaju, deteta – pa je zatim po tom nacrtu zida, piše psiholog Set Mejers.
Image: 0158328735, License: Royalty free, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Place: East Grinstead, UK, Credit line: Profimedia.com, Caiaimage
Narcisoidni roditelji nastoje da svoje neispunjene ambicije ostvare kroz dete i detetov uspeh mora biti prema njihovim merilima. Zbog toga narcisi svoju decu pretvaraju u marionete koje bez predaha moraju da igraju kako oni vuku konce. Opsednuti kontrolom, žele da svaki potez njihove dece bude po njihovoj volji.
Ako se pitate da li imate osobine roditelja narcisa, Mejers donosi listu šest osobina koje odaju ovaj tip roditelja:
1.Narcisoidni roditelj odlučuje kako se dete oblači i kakvu frizuru ima.
Za narcise, imidž je sve. Normalno je da roditelji male dece odlučuju o tome šta će ona obuči, ali školarci već imaju izgrađen ukus i žele sami da odlučuju o tome. Ali narcisoidne roditelje to ne zanima. Njih zanima jedino to, kakvu poruku svetu šalje detetov modni stil. Svakako da su roditelji tu da postave granice i zabrane detetu da izgleda nedolično ili previše neuredno, ali ne i da umesto njega odlučuju o svemu.
2. Roditelji narcisi detetove ocene smatraju za merilo njegove vrednosti
Deca narciosidnih roditelja moraju da donose samo najbolje ocene, ali ne mogu da očekuju da će im mama i tata pomoći u njihovom dobijanju. Poruka koju šalju je: Želim da budeš na najvišem nivou, ali nemam nameru da žrtvujem svoje vreme kako bih ti pomogao da to ostvariš. Dete se oseća prepušteno samo sebi, i pod stalnom pritiskom da bude prezreno od strane roditelja ukoliko ne zadovolji njihove apetite za uspehom.
3. Narcisoidni roditelj detetu želi da bira prijatelje
Narcisima je važan spoljašnji efekat. Oni žele da se njihova deca druže sa decom direktora, a ne mehaničara, bez obzira na to kakva su ta deca kao osobe. Budući da žele da se se uspinju na društvenoj lestvici, prijatelje svoje dece vide kao prečicu ka tome i kao pokazatelj svog visokog nivoa.
4. Roditelji narci traže bezuslovnu poslušnost
Pošto ovakvi roditelji imaju razrađen nacrt o podizanju deteta po svom ukusu i jedino što od njega očekuju je da taj plan poštuje. Ako im se opire, kvari im planove, a zna se da oni smatraju da su njihove potrebe na prvom mestu, ne detetove. Zdravi roditelji ne žele da im deca budu poslušnici i nisu zacrtali ishod vaspitanja pošto su svesni da je dete zasebna ličnost koje ima svoje želje i ciljeve.
5. Narcisodnim roditeljima je veoma važno na koji fakultet će se upisati dete
Nema većeg trijumfa za njih nego kad im dete upiše neki izvikani fakultet. Tada mogu svima da nabijaju na nos uspeh svog projekta stvaranja deteta prema nacrtu. Za zdrave roditelje, deca nisu puke fotokopije njihovih ličnosti, pa im dopuštaju da otkriju šta ih zaista interesuje i sami izaberu koje škole ili fakultete će upisati.
6. Roditelji narcisi imaju spisak prihvatljivih profesija za svoje dete
Lekari, advokati, direktori – to su željena zanimanja za ovakve roditelje. Iako ljudi iz ovih struka nisu srećniji nego drugi, njehovi roditelji, ukoliko su narcisi – jesu. Zbog toga mnogi “projekti” narcisoidnih roditelja, nakon završetka zacrtanih fakulteta, nikada ne postanu ono za šta su se školovali. Te diplome postaju duhovi njihovih roditelja, roditelja koji su ih gurali tamo gde oni nisu želeli da krenu.
Priredila: Jovana Papan
Izvor: detinjarije.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama