Da li dozvoliti tinejdžeru da se zaključava u svojoj sobi?

22 septembra, 2022

Od tinejdžera se danas baš mnogo očekuje. Balansiraju između škole, društvenog života, vannastavnih aktivnosti i ponekad veoma visokih očekivanja roditelja s jedne, a društva i slike koju o sebi žele da stvore, s druge strane. Istovremeno potpuno jasno shvataju da su na putu da postanu svoji ljudi koji jednog dana neće zavisiti od roditelja, pa teže da jedan deo te samostalnosti dosegnu što pre.

Iako možda žele da što više budu sami, tinejdžeri i dalje žive s roditeljima. Ipak, imaju i oni svoje pravo na jedan nivo privatnosti koji bi im omogućio da budu odvojeni od mame, tate i svih ostalih ukućana onda kada im je to potrebno. I to je ta tanka linija po kojoj treba hodati, gde je s jedne strane potreba roditelja da uvek znaju šta im dete radi i da li je bezbedno, a s druge potpuno legitimna potreba tinejdžera za samostalnošću.

Pre ili kasnije doći će dan kad će tinejdžer od roditelja zatražiti da mu dozvole da ima ključ od svoje sobe i da se zaključava onda kad želi da mu niko ne smeta. I koji god bio razlog, roditelji će verovatno oklevati, pre svega jer su zabrinuti šta se to dešava iza tih vrata i da li je njihovo dete bezbedno.

Priče roditelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama