Да ли дозволити тинејџеру да се закључава у својој соби?

Од тинејџера се данас баш много очекује. Балансирају између школе, друштвеног живота, ваннаставних активности и понекад веома високих очекивања родитеља с једне, а друштва и слике коју о себи желе да створе, с друге стране. Истовремено потпуно јасно схватају да су на путу да постану своји људи који једног дана неће зависити од родитеља, па теже да један део те самосталности досегну што пре.

Иако можда желе да што више буду сами, тинејџери и даље живе с родитељима. Ипак, имају и они своје право на један ниво приватности који би им омогућио да буду одвојени од маме, тате и свих осталих укућана онда када им је то потребно. И то је та танка линија по којој треба ходати, где је с једне стране потреба родитеља да увек знају шта им дете ради и да ли је безбедно, а с друге потпуно легитимна потреба тинејџера за самосталношћу.

Пре или касније доћи ће дан кад ће тинејџер од родитеља затражити да му дозволе да има кључ од своје собе и да се закључава онда кад жели да му нико не смета. И који год био разлог, родитељи ће вероватно оклевати, пре свега јер су забринути шта се то дешава иза тих врата и да ли је њихово дете безбедно.

Приче родитеља