А1: Није препоручљиво коришћење мобилног телефона деци млађој од 6 година

Просечна старост деце која добијају прве паметне телефоне је око 10 година, али изложеност мобилним уређајима често почиње у много млађој доби.

Суоснивач компаније Apple Стив Џобс наводно је ограничио употребу технологије својој деци и забранио им да користе iPad када је лансиран. Бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс сачекао је да његова деца напуне 14 година да би им дозволио да користе телефоне. А када је време за ваше дете?

Foto: Canva

A1, мобилни оператер, направио је мали водич који ће вам помоћи да одлучите када, како и зашто детету треба да дате први смартфон.

Млађи од четири године

Телефон им није потребан.

Од четири до шест година

Коришћење телефона у овом узрасту није препоручљиво. Мозак се још развија и њихове социјалне вештине могу бити угрожене. Велика је вероватноћа да ће ваше дете постати зависно од телефона уколико га добије овом узрасту.

Од седам до 11 година

У овом узрасту деца почињу да се осамостаљују. По цео дан су у школи и имају ваннаставне активности. Због тога родитељи треба да размисле о набавци телефона да би могли да буду у контакту са дететом. Међутим, сви знамо да клинци неће користити телефон само да би се јавили мами и тати, него ће желети да играју игрице и користе апликације за истраживање својих интересовања. У овом узрасту на родитељима је да дете науче како да користе интернет и како да препознају насиље или било коју ситуацију која може да га угрози.

Од 12 до 14 година

Истраживања показују да 40% стручњака и лекара сматра да је ово најбоље доба за увођење технологије у живот детета. Што се тиче развоја мозга, адолесценти почињу да развијају вештине попут решавања проблема, критичког мишљења и контроле импулса. Ако сте помогли детету да развије те вештине, спремно је за употребу паметног телефона под надзором.

Од 15 до 18 година

Иако средњошколци сматрају да су потпуно одрасли, њихов префронталан кортекс и даље се развија. Префронтални кортекс контролише когнитивне функције и може утицати на планирање, организацију, потискивање импулса и вагање последица. Додајте хормоне и средњошколци могу бити непредвидљиви. У овом осетљивом периоду веома је важно да родитељи подучавају и моделирају добре навике свог детета.

Наравно, не можемо се стриктно придржавати ових препорука јер су деца данас заиста усмерена на технологију и не би било фер да их изопштавамо из друштва на тај начин. Нека средња граница је 13 година, али због безбедности детета и ваше сигурности можете ту границу да спустите, стоји на сајту Безбедни клинци.

Најважније што треба да урадите јесте да разговарате са својом децом о томе шта раде на интернету.

Ево неколико савета одакле почети.

Будите знатижељни: Питајте их о омиљеним темама које истражују на интернету и занимајте се за оно што раде.

Будите проактивни: Користите вести, филмове и серије да бисте разговарали са децом о томе шта би урадили да се слична ситуација догоди њима или неком од њихових пријатеља.

Будите емпатични. Искористите своја искуства да разговарате о ситуацијама које би могле кренути наопако. И уверите их да могу да разговарају са вама ако су узнемирени због нечега што су видели или доживели на интернету.

Останите у току. Будите укључени и пратите све промене и новитете и истражите како да их безбедно уведете у дигиталан свет своје деце.

Кључно је поверење. У разговору уживо, преко телефона, онлајн… Важно је да знају да их волите, подржавате и да сте са њима, раме уз раме, на том божанственом путовању кроз бескрајна дигитална пространства.