Да ли вас занима какав ћете дом оставити својим унуцима? Онда научите децу да брину о њему

Шетајући природом, а и урбаним срединама, приметићете гомилу отпада коме ће бити потребне хиљаде година да би се разградио. То је сасвим довољан показатељ да живимо у земљи где је колективна еколошка свест на веома ниском нивоу. Многе земље, чланице Европске уније захваљујући ригорозним законима су успеле драстично да побољшају еколошке прилике у врло кратком временском року. Осим што нам остаје да се надамо да ће се сличне промене догодити и код нас, било би добро да и сами будемо извор тих промена и позитиван пример својој деци. Дете најпре треба васпитати да животну средину штити од својих али и од лоших поступака околине.

Како то урадити на најбољи могући начин?

Foto: Canva
Личним примером покажите како се штити природа

Деци смо ми модел понашања. Упијају као сунђер све што им кажемо, прокоментаришемо или чак кажемо неком другом у њиховом присуству. Уколико само помињемо еколошку свест, а наши поступци говоре другачије не можемо очекивати позитиван исход. Чак и ако вам се деси да нехотице урадите нешто непромишљено, признајте своју грешку а затим је исправите. Овакве ситуације ће користити вашим малишанима, јер ћете их научити да и сами признају када погреше као и да покажу спремност да исправе своју грешку. Ако вас ваше дете исправи у неком лошем поступку, најпре му се захвалите на томе а потом исправите грешку. Ово вам истовремено може бити и показатељ да је дете савладало све оно о чему сте га усмено учили или што је научило у школи.

Уколико шетате природом и наиђете на неки бионеразградиви отпад, уместо да само коментаришете због неодговорног понашања појединаца, покупите отпад јер на тај начин показујете детету властитим примером како се штити животна средина.

Организујте заједничку акцију чишћења

Оно што покажете практичним примером дете ће најбоље усвојити. Наравно, не можете сами очистити целу улицу или цео град, али уколико будете иницијатор неке акције можете урадити много тога. Анимирајте комшилук и покрените их на заједничку акцију чишћења оближњег парка или околине зграде. Не само да ћете веома брзо успети да очистите неред, већ ћете успети да створите присније комшијске односе.

Без обзира на то што је у питању јавна површина, убрзо ћете приметити да су људи који долазе са стране обазривији и да ће много више рачуна водити да не наруше затечени ред. Насупрот томе када наиђу на запуштено и прљаво двориште које је засуто отпадом у већини случајева и себи ће дозволити немарност.

Обавезно у овакве акције укључите децу. Довољно је да анимирате једно дете а остали ће се убрзо прикључити. Када завршите са чишћењем будите сигурни да ће главна еколошка инспекција бити управо та деца која су чистила. Не само да након тога неће бацати папириће, омоте од жвака и сл. већ ће без устручавања опомињати неког уколико примете да се недолично понаша. И што је веома битно не заборавите да наградите децу за уложени труд и да им напоменете како вам је њихова помоћ много значила.

Еколошка свест се осим примером развија и боравком у природи

Еколошка свест подразумева неколико важних компоненти. А то су да размишљате и да се понашате у складу са природом. Увек када сте у прилици предузмите неку акцију у циљу очувања животне средине. И што је веома битно не затварајте очи при ситуацијама које угрожавају еко-систем. Суштина је да дете од вас научи да не треба загађивати животну средину, али и да не треба благонаклоно гледати на оне који управо то раде. Наравно, не значи то нужно да треба да „вуче за рукав“ и опомиње непознате људе, али биће сасвим довољно да на ту тему прича са својим вршњацима и да њима скреће пажњу на значај очувања природе.

Најбољи начин за развијање еколошке свести код деце је боравак у природи. Када дете постане свесно свог окружења постаје свесно важности очувања природе. Љубав према природи се учи боравком у њој.

Заједно са дететом погледајте неки пејзаж, скрените им пажњу на неко чудно дрво, леп пропланак, занимљив каменчић и сл. Покажите им необичну птицу, бубицу или неку другу животињу уз напомену да је природа њихов дом. Испричајте им неку занимљиву причу, нешто што ће их заинтригирати и што ће им остати у памћењу. Организујте шетњу кроз шуму, боравак у парку, заједничку вожњу бицикла и сл. На тај начин деца ће боравак у природи увек повезивати са лепим искуствима а самим тим ће много лакше усвојити и поштовати навике за очување животне средине.

Аутор: Славица Бијелић