Данас прескочите цртани и одведите дете на представу јер, данас је Светски дан позоришта!

27 марта, 2018

Већ више од педесет година широм света Светски дан позоришта обележава се 27. марта.

Најновија истраживања кажу да се деца и млади који учествују у активностима позоришта и драме уче да решавању проблема приступају на креативан начин, да показују боље резултате у школским задацима, имају већи степен емпатије и, уместо пасивних посматрача, постају активни учесници… Уче о животу а да то и не примете. Уче – играјући се!

(Приче с малог одмора, Милена Деполо, драмска списатељица)

Овим поводом препоручујемо вам пет издања Креативног центра која ће деци приближити даске које живот значе, а учитељима и наставницима понудити одличне текстове за припрему школских представа.

1. Позориште


Сазнај: како је настала позоришна уметност, ко све учествује у раду на представи, шта је то добра глума, какве све пробе постоје, шта је то мизансцен. Пробај: да напишеш драмску сцену, да научиш да глумиш, да организујеш аудицију, да направиш распоред проба, да изабереш декор и костиме…
Сви који се баве позориштем знају да је оно уметност у коју се лако можемо заљубити до ушију, а та љубав, за разлику од осталих дечјих љубави, тешко пролази… И добро је што је тако! (Јасен Боко, дипломирани драматург и аутор књиге Позориште)
Узраст: млађи основци
 
 

2. Не би желео да будеш глумац у Шекспировом позоришту


За разлику од концепта историје који се среће у уџбеницима, где се говори о великим делима, важним збивањима и великим људима, ова књига се заснива на перспективи обичних људи или појединаца у одређеном историјском периоду.
Неке улоге баш и не би желео да играш! Спреми се … да одглумиш своју улогу! Као млад глумац из 16. века баш имаш тежак посао. Најбитнији савети стручњака: обуци хаљину; женама није дозвољено да се баве глумом, па ћеш женске улоге играти ти!; кад завлада куга, бежи из Лондона, испробај срећу као путујући глумац и играј с трупом у успутним градовима и селима; чувај се сецикеса – такви лопови врло лепо раде у гужви, као што је она у позоришту Глоуб; вредно учи, јер ако заборавиш Шекспирове стихове, будућност ти неће бити ружичаста.
Узраст: млађи основци
 

3. Игрокази за школске и остале приредбе

Ова збирка кратких драмских текстова намењена је водитељима драмских секција у школама, библиотекама, културним центрима и другим установама. Текстови су прилагођени педагошком позоришном раду с децом различитог узраста. Тематски су усклађени са сензибилитетом данашње деце. Једноставни су, духовити, забавни и често поучни. Аутор ових драмских текстова је познати и вишеструко награђивани писац за децу Дјан Алексић.
Узраст: млађи основци
 
 
 
 
 

4. Модра планина

Због чега је тужно Плаво Дрво, чега се боји Мргуд Страшни или како изгледају љубавни јади једне бусоле? Завирите у књигу Модра планина и открићете магију луткарства и бајки, која ће вас повести у велику авантуру стварања и чудесни свет игре, маште и снова. Саставни део ове збирке луткарских текстова јесте и Позоришни речник. Он открива који су најпознатији типови лутака, представља све учеснике једне позоришне представе и прави је мали водич кроз свет позоришта и луткарства.
Узраст: млађи основци
 
 
 
 
 

5. Приче с малог одмора

Када сте последњи пут видели тинејџера да иде у позориште? Заправо, боље питање је – када сте чули да се негде даје представа за тинејџере?
Збирка кратких драмских текстова Приче с малог одмора настала је као један у низу пројеката Програма промоције и афирмације српског драмског стваралаштва за децу и младе којима асоцијација Аситеж Србија ствара и одржава повољну климу за настанак нове драмске литературе и подстиче младе ауторе да пишу за најмлађу и младу публику.
Нешто више о збирки прича са малог одмора, асоцијацији Аситеж и томе зашто је важно да тинејџере подстакнемо да одлазе у позориште, прочитајте у интервјуу који смо радили са Дианом Кржанић Тепавац, глумицом и позоришним педагогом, председницом Удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ Србија, и Миленом Деполо, драмском списатељицом и чланицом Извршног одбора ове организације.
Узраст: старији основци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама