Deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika

15 oktobra, 2016

“Retko da ćete danas naći decu koja kotrljaju točak niz brdo, penju se na stabla, igraju “školice” ili se dobacuju loptom”

Za sve zatvorenike u svetu je karakteristična njihova nemogućnost slobodnog kretanja.

Zatvorenici u WABASH zatvoru maksimalne sigurnosti u Indijani, bili su šokirani kada im je rečeno da postoji jedna grupa ljudi koji žive na slobodi, a provode manje vremena na otvorenom od njih. To su deca.

305433_301249323222987_1616034445_n
Globalno istraživanje o tome koliko vremena deca provode na otvorenom ubrzo se pretvorilo u kampanju pod nazivom “Prljavština je dobra”, nakon što su rezultati pokazali nedostatak igre na otvorenom među decom uzrasta od pet do dvanaest godina.

Rezultati ankete koju je naručio proizvođač svima nama poznatog praška za veš (Persil), a sprovedena je od strane nezavisne agencija za istraživanje tržišta, otkrili su da 1/3 britanske dece potroši 30 minuta ili manje na otvorenom svakog dana, a svako peto dete se ne igra uopšte napolju.

Istraživači su ispitali 12.000 roditelja u 10 zemalja: SAD, Brazil, Velika Britanija, Turska, Portugal, Južna Afrika, Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija.

“U proseku, deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika.”

Zatvorenici dobijaju najmanje dva sata vremena napolju svakog dan, dok većina dece samo jedan sat ili manje.

U okviru kampanje “Prljavština je dobra” zatvorenike su pitali koliko im je važno vreme koje provode napolju i kako bi se osećali da umesto dva, od sada dobiju samo jedan sat dnevno na otvorenom.

“Mislim da je to vreme napolju najvažniji deo mog dana”, kaže jedan zatvorenik, a većina se složila.

Zatvorenici su upitani i kako bi se osećali da se njihovo vreme napolju smanji sa dva sata dnevno na jedan. Rekli su da bi to bilo “mučenje”, a stražar se složio dodavši da bi rezanje vremena provedenog napolju na samo sat dnevno, bila “potencijalna katastrofa”.

Kada im je rečeno da su upravo deca ta koja provode manje vremena napolju od njih, zatvorenici su bili šokirani. “To je depresivno. Penjanje uz drvo, ogrebotine i padovi… to je deo života”, kažu.

Provode li vaša deca napolju više vremena od zatvorenika?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama