Деца данас проводе мање времена на отвореном од затвореника

15 октобра, 2016

“Ретко да ћете данас наћи децу која котрљају точак низ брдо, пењу се на стабла, играју “школице” или се добацују лоптом”
За све затворенике у свету је карактеристична њихова немогућност слободног кретања. Затвореници у WABASH затвору максималне сигурности у Индиани, су недавно су били шокирани када су научили о једној групи која ужива мање времена на отвореном него они… то су деца.
305433_301249323222987_1616034445_n
Глобално истраживање проведено о томе колико времена проводе деца на отвореном је убрзо постала кампања под називом “Прљавштина је добра” након што су резултати показали недостатак игре на отвореном међу дјецом у доби од пет до дванаест година.
Резултати анкете, коју је наручила британска компанија која производи прашак за рубље Персил, а проведена је од стране независне агенција за истраживање тржишта, открила је да 1/3 британске деце потроши 30 минута или мање изван куће сваки дан, а свако пето дете се не игра уопште вани .
Истраживачи су испитли 12.000 родитеља у 10 земаља: САД, Бразил, Велика Британија, Турска, Португал, Јужна Африка, Вијетнам, Кина, Индонезија и Индија.
“У просеку, деца данас проводе мање времена на отвореном од затвореника.” Према иницијативи “Прљавштина је добра”, затвореници добијају најмање два сата времена вани сваки дан, док већина деце уживају један сат или мање, у просеку.
Затвореници интервјуисани у кратком филму изражавају важност њиховог времена на отвореном.
“Мислим да је то вероватно најважнији дио мог дана”, каже један затвореник. То “чува моју памет, држи моје тело јаким”, још један, објашњава. Још један затвореник назива своје време вани “лепи велик врхунац мог дана.”
Затвореници су тада питани како би се осјећали да је њихово вријеме вани смањено са два сата дневно на један.
“Мислим да би то подстакло више љутње, више – то не би била добра ствар”, један затвореник је приметио. Још каже да ће то бити “мучење”, док стражар каже: “Мислим да је резање времена проведеног вани на 1 сат дневно, потенцијална катастрофа.”
Кад у анкетар каже затовреницима да дјеца често проводе само један сат на отвореном по дану, они су шокирани. “То је депресивно”, један коментира. “Пењање на стабло, сломити ногу; то је дио живота”, други каже.
“Научите бити дијете”, још један затвореник примећује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама