Деца данас проводе мање времена на отвореном од затвореника

15 октобра, 2016

“Ретко да ћете данас наћи децу која котрљају точак низ брдо, пењу се на стабла, играју “школице” или се добацују лоптом”

За све затворенике у свету је карактеристична њихова немогућност слободног кретања.

Затвореници у WABASH затвору максималне сигурности у Индиjани, били су шокирани када им је речено да постоји једна група људи који живе на слободи, а проводе мање времена на отвореном од њих. То су деца.

305433_301249323222987_1616034445_n
Глобално истраживање о томе колико времена деца проводе на отвореном убрзо се претворило у кампању под називом “Прљавштина је добра”, након што су резултати показали недостатак игре на отвореном међу децом узраста од пет до дванаест година.

Резултати анкете коју је наручио произвођач свима нама познатог прашка за веш (Персил), а спроведена је од стране независне агенција за истраживање тржишта, открили су да 1/3 британске деце потроши 30 минута или мање на отвореном сваког дана, а свако пето дете се не игра уопште напољу.

Истраживачи су испитали 12.000 родитеља у 10 земаља: САД, Бразил, Велика Британија, Турска, Португал, Јужна Африка, Вијетнам, Кина, Индонезија и Индија.

“У просеку, деца данас проводе мање времена на отвореном од затвореника.”

Затвореници добијају најмање два сата времена напољу сваког дан, док већина деце само један сат или мање.

У оквиру кампање “Прљавштина је добра” затворенике су питали колико им је важно време које проводе напољу и како би се осећали да уместо два, од сада добију само један сат дневно на отвореном.

“Мислим да је то време напољу најважнији део мог дана”, каже један затвореник, а већина се сложила.

Затвореници су упитани и како би се осећали да се њихово време напољу смањи са два сата дневно на један. Рекли су да би то било “мучење”, а стражар се сложио додавши да би резање времена проведеног напољу на само сат дневно, била “потенцијална катастрофа”.

Када им је речено да су управо деца та која проводе мање времена напољу од њих, затвореници су били шокирани. “То је депресивно. Пењање уз дрво, огреботине и падови… то је део живота”, кажу.

Проводе ли ваша деца напољу више времена од затвореника?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама