Деца која од рођења живе са псом су здравија

Присуство добрих бактерија које људи имају у свом организму је двоструко ако у кући живи и пас

Foto: Canva

Деца су здравија и имаће слабије шансе да добију неку алергију да буду гојазна ако је у току трудноће и након порођаја, у домаћиству присутан пас, показала су нова истраживања.

Микроби који се могу наћи у псећем крзну воде ка доброј бактерији коју људи имају, а она је повезана са мањим ризиком од добијања алергија, астме и гојазности.

Тајминг може да буде пресудан за ово, посебно кад је у питању рана изложеност тим бактеријама, кажу истраживачи за медицицински часопис „Микробиом“.

Установљено је да присуство пса док је беба још у материци и још три месеца након рођења повећава шансу за правилан развој те бактерије, преноси „Мирор“.

Теорија о бактеријама је одавно успостављена и према њој деца која су изложена прљавштини и бубама постају имуна на њих, па је добро пустити их напоље да се играју док су још мали.

Епидемиолози са унивезитета Алберта у Kанади повезали су ове ефекте са истраживањима спроведеним у породицама које имају кућне љубимце, посебно псе. У истраживању је испитивана столица 746 деце. Пронађен је већи проценат цревне бактерије Руминококус и Осцилоспира код деце која имају кућног љубимца, у 70 посто случаја пса.

Микроби, микроорганизми и бактерије који живе у органима за варење код људи и животиња повезани су са нижим степеном алергија и гојазности.

– Не постоји прецизно утврђен тренутак када се стомачни имунитет и микроби заједно развијају, а када се прекид те везе резултира променама у имунитету – рекла је научница, педијатар и епидемиолог Ана Kозирскиј.

Микроби се преносе са животиња на човека мажењем, или само присуством у истој просторији, а могу да имају утицај и на нерођену бебу док је још у материци.

– Присуство ових бактерија је двоструко већа када је у домаћинству присутан кућни љубимац – додала је Kозирскиј.

Извор: Новости