17 савета за маме девојчица

Однос мајки и ћерки је посебан и другачији – пун љубави, топлине и вредности које није увек лако описати. Ево неких највреднијих савета које су маме девојчица издвојиле…

Свака мама на свету је нечија ћерка, а управо то је можда и разлог зашто када се и саме остваре у родитељској улози имају посебан однос са својим девојчицама.

Међутим, наравно да није исти осећај бити нечија мама и бити ћерка.

Зато су маме малих принцеза на форуму сајта Хуффингтон пост поделиле неке најважније лекције и савете за све оне које имају привилегију да одгајају девојчице:

1. Волите себе и своје тело, како би и ваша ћерка могла да воли своје.

2. Говорите им да су паметне исто онолико често колико им говорите да су лепе.

3. Реците им да ће бити још боље особе и живети лепше уколико подржавају своје другарице, а не завиде никоме.

4. Уживајте у свакој секунди подизања своје мезимице. Свака је посебна на свој начин. Пружите им подршку како би у једном тренутку рашириле крила и полетеле у правом смеру.

5. Трудите се да будете жена какву би волеле да и она једног дана постане. Ви сте јој највећи узор.

6. Охрабрите их да буду самосталне и независне. Моја млађа ћерка има тенденцију да себе пореди са старијом сестром. Истина је да су обе различите и да свака од њих има предности које је чине посебном. Свакога дана им говорим по чему се издвајају и шта је то на шта треба да буду поносне, охрабрујући их да остваре своје личне интересе.

7. Очекујте пуно драме и уживајте у томе.

8. Пробајте да у кући или стану обезбедите више од једног купатила.

9. Не заборавите да дишете. Дубоко. Све емоције које испољавају према вама, једном сте и ви према својим родитељима. Можда ће некад бити превише суза, детињарија, драме и комичних ситуација, али то је само један тренутак у времену који ће проћи.

10. Будите јаке и научите их како да буду самоуверене. Научите их како да поштују себе, али и друге људе, безобзира на пол. Уколико имате супруга, покажите им како би прави мушкарац требало да се опходи према жени и обрнуто.

11. Најпре будите мама, а потом пријатељица. Сви желимо близак однос са својим ћеркама, али то не значи да треба да оживимо своје детињство и младост како бисмо то постигли.

12. Мој циљ, као маме две девојчице, је да оне целог живота буду блиске и не дозволе да љубомора икада буде проблем. Стално виђам сестре које нису у најбољим односима или чак и не разговарају међусобно и љубоморне су једна на другу, а то никако не желим да се догоди и мојим ћеркама.

13. Увек им оставите избор. То ће вас спасити многобројних главобоља, а и њима ће помоћи да буду самосталне и независне жене које знају шта желе у животу.

14. Дајте им Барбике и Лего коцке, пластичне кухињске елементе… Али пре свега слушајте. Слушајте их пажљиво сваки пут када су још увек малене, а желе да нешто кажу. То ће им помоћи да схвате да имају право гласа и да је оно што кажу некоме битно.

15. Дозволите им да буду то што јесу.

16. Девојчице су пуне драме и различитих емоција. Оне су дрске, умиљате, слатке, добре, нежне, немирне, пуне љубави… Имати прилику да подижете свог будућег најбољег пријатеља, као и имати ту привилегију да подижете јаку, моћну, интелигентну и прелепу жену је нешто најлепше што можете да замислите.

17. Увек пружите безусловну љубав и подршку својој ћерки. Иако у тинејџерским годинама могу мало да се дистанцирају, оне ће се увек вратити!

Извор: yumama.com