Deca s kojom se TATE više igraju uče brže, snalažljivija su i bolja u rešavanju problema

2 oktobra, 2022

O tome koliko je igra važna za dečji razvoj pisali smo baš mnogo puta i nekom se možda čini da tu nema ničeg novog što bi se moglo reći. Ali, nije baš tako.

Naime, nedavna studija pokazala je da je razvoj dečjeg mozga naročito bitna – igra s tatom.

Istraživanje je sproveo tim naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu i to tako što su snimali očeve koji se igraju sa svojim tromesečnim bebama svega tri minuta na podu ili na krevetu, bez igračaka. Takođe, snimali su ih i kako zajedno čitaju knjigu nakon što bi deca napunila dve godine.

Ono što su otkrili jeste da su bebe koje su imale jaču i bolju vezu sa svojim očevima pokazale bolje rezultate na testiranjima sa dve godine. Testovi su uključivali, između ostalog, prepoznavanje oblika i boja.

Dodatno, studija je pokazala da tate koje deci čitaju time podižu nivo pažnje kod dece koja postaju bolja i u rešavanju problema i razvoju govora. Pored svega ovoga, druženje s tatom podiglo je i nivo socijalnih veština kod dece koja su imala posvećenije očeve.

Do nedavno se većina istraživanja ovog tipa fokusirala pre svega na vezu između majke i deteta. Sada, kako se pojavljuju i studije koje se tiču uloge oca, počinjemo da shvatamo da su obe uloge podjednako važne.

Kako se tate igraju

Nekoliko studija tokom godina pokazalo je da očevi igraju ključnu ulogu u mentalnom i fizičkom razvoju svoje dece. Svaki roditelj ima svoj način igre i komunikacije s decom. Očevi su uglavnom ti koji su “zaduženi” za “grube” igre, golicanje, jurke i slično.

Kako igra s tatama utiče na decu

Igranje s tatom zapravo pomaže deci da razviju veštinu samo-regulacije i da se suoče sa jakim emocijama. Ovo iz razloga što je tip igre koji igraju s tatom obično nešto uzbudljivo, a to im daje priliku da nauče da se nose sa uzbuđenjem i da se smire.

Zbog čega je još važna igra s tatom

Jezički razvoj

Očevi najčešće postavljaju više pitanja i govore na način koji obično izaziva decu da svoje jezičke veštine razvijaju na drugačiji način – smelije, glasnije…, učeći ih istovremeno socijalnim veštinama.

Pomaže u razvoju veštine rešavanja problema

Deca koja se često igraju sa svojim očevima umeju da razviju bolje veštine rešavanja problema ali i veći nivo prilagodljivosti, u poređenju sa decom koja ne retko igraju sa tatama. Samim tim, oni su razigraniji, snalažljiviji i fokusiraniji na bilo koji problem na koji naiđu.

Istraživanje i osećaj sigurnosti

Tatin stil igre ohrabruje decu da daju oduška svojoj radoznalosti, da istražuju i reaguju pozitivno na nove stvari. Takođe pomaže deci da se bolje snađu u novim i neočekivanim situacijama i da lakše podnesu one stresne.

Pomaže boljoj povezanosti i komunikaciji dece i očeva

Igranje s tatom, logično, pomaže da se deca na dubljem nivou povežu sa svojim očevima i tokom godina razviju prisniju i kvalitetniju komunikaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama