Деца су нам зависна од телефона. А родитељи?

Говоримо често (неко ће рећи и сувише често) од дечјој зависности од уређаја и томе како превише времена пред екраном утиче на њихов развој. Али, да ли сте се икад упитали како на њих утиче родитељска зависност од телефона?

Foto: Canva

Непрестано кривимо децу због времена које проводе с телефоном у рукама, али се као родитељи ретко преиспитујемо и ретко размишљамо о томе колико смо ми сами времена потрошили гледајући у екран.

Она деца чији родитељи проводе више времена пред екраном (мобилног телефона, рачунара…) имају веће шансе да развију проблеме у понашању каже једна студија која је обухватила око 200 породица.

Од родитеља који су учествовали у истраживању, 40% мајки, а 32% очева признало је да има неки облик зависности од дигиталних уређаја – била то потреба да стално проверавају поруке или друштвене мреже, размишљање о позивима и порукама које очекују или једноставно осећај да им је телефон пречесто у рукама.

Стручњаци су истражили и феномен “техноференције” која постоји у вези између родитеља и деце, а која значи да су свакодневни разговори, игре, комуникација уопште често прекинути управо од стране дигиталних уређаја.

Испоставило се да је четвртина родитеља признала да им се најмање два пута дневно деси да комуникацију или игру са дететом прекину да би узели телефон у руке.

Знате ли колико времена просечан родитељ проведе са телефоном у рукама?

Оно што знамо из неких истраживања (старих неколико година) јесте да деца проведу у просеку око три сата дневно користећи разне “геџете”. Али родитељи свој телефон користе још и више.

Одрасли провере свој смартфон најмање 70-80 пута дневно. То значи 7-8 пута за сат времена. И то је апсолутно зависност. Неки то чине јер морају да провере поруке, други јер очекују позив или поруку, неко игра игрице, а некоме су друштвени медији нешто без чега не могу.

Ово звучи помало претерано, зар не?

Али је тако. А сада вас питамо – да ли сте некада размишљали о томе како та ваша зависност утиче на децу? Ево како.

Деца развијају негативан став и изражено нестрпљење.

Једна студија показала је да зависност родитеља од телефона утиче на дете тако што оно има слабију толеранцију на оно што се дешава око њега и не показује много интересовања за истраживање света који га окружује. Наравно, негативан утицај на везу између детета и родитеља такође је једна од последица.

Деца се осећају неважно у породици

Замислите, рецимо, ситуацију у којој је дете урадило нешто стварно добро. Рецимо, нацртало нешто по први пут, нешто на шта је стварно поносно. Узбуђено је и једва чека да дође кући из школе или вртића и да вам то покаже. Али, кад он то уради, добија подељену пажњу – уз намештен осмех и неискрено дивљење, брзо скрећете поглед на телефон како бисте наставили куцање поруке. Шта мислите, како се дете у том тренутку осећа? Неважно. Стално ће имати осећај да мора да се такмичи са телефоном за родитељску пажњу. Њихов осећај припадности озбиљно је уздрман и то због тога што се осећају мање важно у односу на некакву справицу.

Утицај на емоционални развој детета

Када се надају вашој неподељеној пажњи, али је не добију, деца су, очекивано, тужна и љута. Када родитељи не обраћају пажњу на дете, оно постаје узнемирено. Временом, њихова жеља да нешто поделе са родитељима постаје све мања и то их чини тужним. Зауставља позитиван емоционални развој. Самим тим, утиче на њихово понашање.

Деца могу да расту и да се правилно развијају само онда када добијају редовну, потпуну и неподељену пажњу.

Иако је увек лакше кривицу свалити на децу, родитељи носе највећи терет одговорности.

Како се решити зависности?

Имајте добар разлог што узимате телефон

Сваки пут кад посегнете за телефоном, запитајте се зашто то радите. Да ли имате заиста добар разлог? Морате ли баш сада да скролујете друштвеним мрежама? Шта би било другачије ако бисте то учинили ипак мало касније? Одговарајући на ова питања, помоћи ћете себи да смањите коришћење телефона.

Ограничите употребу

Знате сигурно да постоје бројне апликације које родитељи користе како би деци ограничили коришћење телефона. Али, знате шта? Те исте апликације можете користити да поставите ограничење и себи. Правило би требало да важи за целу породицу. Вероватно је да вама телефон донекле служи и у пословне сврхе, па можда очекујете важан мејл или позив. Али, гледајте да то не буде баш у оних пола сата или сат кад сте посвећени деци, а употребу друштвених мрежа ограничите себи као и деци. Можда ће вам бити незгодно на почетку, али ћете се сигурно навићи.

Аутор: А. Цвјетић