Bilo nekad u prosveti

5 novembra, 2016

U školi nema dosade, sve je cirkus.

ucionica
Dolazim na čas srpskog jezika u šestom razredu. Učenik zvani Palačinjak, digao noge na susedni sto i peva, ostatak odeljenja se tiho smijulji. Zapisujem čas i kažem:

– Kneževiću, jesi li završio?

– Nisam, kaže on, i nastavi da repuje.

Ostali učenici se naglas smeju. Šta da radim? Zabranjeno mi je da ga isteram sa časa, a čas ne mogu da održim. Odem ljutito po Palačinkovog razrednog starešinu. Dođe razredni. Knežević spusti noge i ućuti. Ode razredni, a Palačinjak ponovo digne noge i peva. Ja kažem:

– Kneževiću, nije ovo čas muzičkog vaspitanja.

On se šeretski nasmeje i nastavlja da repuje. Odeljenje se zabavlja. U tom trenutku setih se scene od pre pola veka. Bili smo četvrti razred niže gimnazije. Na času francuskog jezika neko je nešto zucnuo. Namrgođena i stroga nastavnica je rekla:

– Zorane, izađi napolje!

– Zašto, ja nisam ništa rekao!?

– Izađi ti, il’ odoh ja.

Zoran je bio uporan. Nastavnica je otišla sa časa. Sutradan su nas, po običaju, postrojili ispered ulaznih vrata škole. Pročitana je naredba po kojoj je Zoran izbačen iz škole, a taj i taj su kažnjeni pred isključenje.

Sad ćete vi meni reći: a demokratija, a ljudska prava. Jok! Pre neku godinu platio sam dva puta kaznu za nevezan pojas u automobilu od 5.000 dinara, sad se vezujem u dvorištu.

Petar Jokić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Bilo nekad u prosveti

 1. Aleksandar kaže:

  Nema ovo veze sa “demokratijom” koje suštinski i dalje nema u školama. Niko školama ne preči ni sad da ovoga izbace iz škole ali su škole nespremne često i nesposobne da sprovedu postupak !

  1. Da kaže:

   Nema u školama dovoljno pravničkih timova.

  2. Aleksandar kaže:

   Ne čitate pažljivo. Nedovoljan jedan. Piše u tekstu šesti razred. U osnovnoj školi izbacivanje učenika je moguće samo uz saglasnost roditelja. Mada se čini da ne poznajete zakonske procedure u školi? Opet jedinica. Demokratije nema u školama jer je u nekom trenutku zamenjena za anarhiju. A tek ovi što misle da sve mogu razgovorom i pedagogijom su mi naročito slatki. Muka mi je od vaše političke korektnosti i civilizacijskog napretka. Hraneći svoju sujetu uništavate generacije dece. Ima zemalja koje su ovim “demokratskim” putem krenule pre trideset četrdeset godina. Pitajte Šveđane kako su zadovoljni svojom decom. I kod nas je ista priča. Od kada smo poceli sa skolom bez nasilja i onim lepim posterima, nasilja nikad više. Ali uporno odbijamo mogućnost da sam sistem u korenu nije dobar. Loša nam je implementacija novih pravila, nastavnici nisu dovoljno dobri pedagozi, pošto smo toliko civilizacijski napredovali prag senzitivnosti na nasilje je niži pa otud tako pogubna statistika, bla bla bla. Priznajte sebi i drugima, ovakav sistem ne funkcioniše. Iz godine u godinu je sve gore i gore.

 2. Nenad kaže:

  Ako ne umete da postignete autoritet nad decom, promenite posao. To se izučava u pedagogiji vrlo temeljno. Ja sam svestan da ne mogu svi imati Pedagoški Fakultet, ali svi moraju imati pedagoške veštine. Stvar je vrlo prosta. ili ste talentovani za taj posao, ili niste. A stručnost iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, itd. To Vam niko ne osporava.

  1. Anđelka kaže:

   Najpre naučite pravopis našeg lepog jezika pa onda mudrujte! Pedagoški fakultet, ne veliko početno f…

   1. Nenad kaže:

    Veoma jak argument. Potpuno ste osporili celu moju teoriju o ovoj temi. Svaka čast!

  2. gradjanin kaže:

   Pa sto onda pedagozi ne drze nastavu kad su toliko sposobni? Sta ce nastavnici?

 3. Svitac kaže:

  Nisu škole nesposobne da vode vaspitno-disciplinski postupak protiv nekog učenika. To nije nikakva mudrost. Posle postupka, učenik može da dobije ukor direktora ili ukor Nastavničkog veća, ALI NE MOŽE da bude ”izbacen” iz osnovne škole. Jednostavno, takav je Zakon. Učenika ne možete izbaciti ako roditelji nisu saglasni.
  U slučaju kad su roditelji saglasni, treba pronaći školu koja želi da preuzme ovakvog učenika. Šta milite, koliko škola želi probleme?
  P.S.
  Pre svih postupaka sa učenikom se mora raditi pojačan vaspitni rad (odeljenjski starešina, pedagog i drugi nastavnici). Ukoliko se ne ispoštuje procedura, roditelji mogu da tuže školu i dobiju na sudu u slučaju da nije sve po Zakonu, pa makar taj učenik svakog dana delio batine i učenicima i nastavnicima.
  Isto to važi za ponavljanej razreda. Prvi, drugi i treći razred, bez pristanka roditelja, ne može se ponavljati. Osmi razred se ne može ponavljati. Učenici mogu ponavljati četvrti, peti, šesti i sedmi razred bez ikakvih uslova.
  Iz srednje škole učenik može biti izbačen zbog nedopustivog ponašanja, ali se postupak mora voditi po pravilniku.

 4. Gricko kaže:

  Zašto je zakon stao na stranu dece u ovakvom obliku da ne smeš izbaciti đaka ako ometa čas? Na šta to liči? Zato su se i osilili jer znaju da je zakon na njihovoj strani. Ja sam (opet ću reći) moju decu vaspitala i rekla im: nedopustivo je da me zovu iz škole u vezi sa vladanjem i tačka. Moja su deca to usvojila i nije nikada bilo problema (ako izuzmem situaciju u kojoj je moj sin imao problem sa dečakom koji ga je davio, kaže iz šale i bez povoda, na podu svlačionice školskog bazena). Deca su takva da prepoznaju samo svoja PRAVA a kada ihpitamo za OBAVEZE, sa time baš i nisu upoznata, ustvari jesu ali ne prihvataju.
  Ja smatram da je zakonska besmislica “neizbacivanje” đaka koji ometaju čas.

 5. Informatičarka kaže:

  Šesti razred, čas srpskog jezika? Ništa lakše:
  1 – Kneževiću, ne poznajem savremenu muziku, objasni mi da li ti sada pevaš ili recituješ? Kako se zove ta vrsta pesme, kako se zove period, kada je nastao… (itd. još poneko pitanje koje se može postaviti na času srpskog jezika)
  2- Bez obzira na to da li zna odgovore ili ne zna, ista pitanja postavite na neku temu koja je rađena na času, koja je iz gradiva
  3- Tražite da recituje neku pesmu iz gradiva ili da repuje – svejedno. Zatim da analizira stil, pravac, temu, ideju i sve drugo što se radi iz književnosti.
  Date mu ocenu koju je zaslužio na osnovu odgovora.
  Prozovete nekog drugog da govori/ recituje/ peva/ repuje na konkretno pitanje, pa trećeg.
  I eto vam autoriteta do kraja školske godine! I vaspitnog delovanja. I realizovanog časa.
  ZOVETE RAZREDNOG da vam reši disciplinski problem? NIKADA vas deca neće poštovati. Deca su to!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama