Deca su nam zavisna od telefona. A roditelji?

17 maja, 2020

Govorimo često (neko će reći i suviše često) od dečjoj zavisnosti od uređaja i tome kako previše vremena pred ekranom utiče na njihov razvoj. Ali, da li ste se ikad upitali kako na njih utiče roditeljska zavisnost od telefona?

Foto: Canva

Neprestano krivimo decu zbog vremena koje provode s telefonom u rukama, ali se kao roditelji retko preispitujemo i retko razmišljamo o tome koliko smo mi sami vremena potrošili gledajući u ekran.

Ona deca čiji roditelji provode više vremena pred ekranom (mobilnog telefona, računara…) imaju veće šanse da razviju probleme u ponašanju kaže jedna studija koja je obuhvatila oko 200 porodica.

Od roditelja koji su učestvovali u istraživanju, 40% majki, a 32% očeva priznalo je da ima neki oblik zavisnosti od digitalnih uređaja – bila to potreba da stalno proveravaju poruke ili društvene mreže, razmišljanje o pozivima i porukama koje očekuju ili jednostavno osećaj da im je telefon prečesto u rukama.

Stručnjaci su istražili i fenomen “tehnoferencije” koja postoji u vezi između roditelja i dece, a koja znači da su svakodnevni razgovori, igre, komunikacija uopšte često prekinuti upravo od strane digitalnih uređaja.

Ispostavilo se da je četvrtina roditelja priznala da im se najmanje dva puta dnevno desi da komunikaciju ili igru sa detetom prekinu da bi uzeli telefon u ruke.

Znate li koliko vremena prosečan roditelj provede sa telefonom u rukama?

Ono što znamo iz nekih istraživanja (starih nekoliko godina) jeste da deca provedu u proseku oko tri sata dnevno koristeći razne “gedžete”. Ali roditelji svoj telefon koriste još i više.

Odrasli provere svoj smartfon najmanje 70-80 puta dnevno. To znači 7-8 puta za sat vremena. I to je apsolutno zavisnost. Neki to čine jer moraju da provere poruke, drugi jer očekuju poziv ili poruku, neko igra igrice, a nekome su društveni mediji nešto bez čega ne mogu.

Ovo zvuči pomalo preterano, zar ne?

Ali je tako. A sada vas pitamo – da li ste nekada razmišljali o tome kako ta vaša zavisnost utiče na decu? Evo kako.

Deca razvijaju negativan stav i izraženo nestrpljenje.

Jedna studija pokazala je da zavisnost roditelja od telefona utiče na dete tako što ono ima slabiju toleranciju na ono što se dešava oko njega i ne pokazuje mnogo interesovanja za istraživanje sveta koji ga okružuje. Naravno, negativan uticaj na vezu između deteta i roditelja takođe je jedna od posledica.

Deca se osećaju nevažno u porodici

Zamislite, recimo, situaciju u kojoj je dete uradilo nešto stvarno dobro. Recimo, nacrtalo nešto po prvi put, nešto na šta je stvarno ponosno. Uzbuđeno je i jedva čeka da dođe kući iz škole ili vrtića i da vam to pokaže. Ali, kad on to uradi, dobija podeljenu pažnju – uz namešten osmeh i neiskreno divljenje, brzo skrećete pogled na telefon kako biste nastavili kucanje poruke. Šta mislite, kako se dete u tom trenutku oseća? Nevažno. Stalno će imati osećaj da mora da se takmiči sa telefonom za roditeljsku pažnju. Njihov osećaj pripadnosti ozbiljno je uzdrman i to zbog toga što se osećaju manje važno u odnosu na nekakvu spravicu.

Uticaj na emocionalni razvoj deteta

Kada se nadaju vašoj nepodeljenoj pažnji, ali je ne dobiju, deca su, očekivano, tužna i ljuta. Kada roditelji ne obraćaju pažnju na dete, ono postaje uznemireno. Vremenom, njihova želja da nešto podele sa roditeljima postaje sve manja i to ih čini tužnim. Zaustavlja pozitivan emocionalni razvoj. Samim tim, utiče na njihovo ponašanje.

Deca mogu da rastu i da se pravilno razvijaju samo onda kada dobijaju redovnu, potpunu i nepodeljenu pažnju.

Iako je uvek lakše krivicu svaliti na decu, roditelji nose najveći teret odgovornosti.

Kako se rešiti zavisnosti?

Imajte dobar razlog što uzimate telefon

Svaki put kad posegnete za telefonom, zapitajte se zašto to radite. Da li imate zaista dobar razlog? Morate li baš sada da skrolujete društvenim mrežama? Šta bi bilo drugačije ako biste to učinili ipak malo kasnije? Odgovarajući na ova pitanja, pomoći ćete sebi da smanjite korišćenje telefona.

Ograničite upotrebu

Znate sigurno da postoje brojne aplikacije koje roditelji koriste kako bi deci ograničili korišćenje telefona. Ali, znate šta? Te iste aplikacije možete koristiti da postavite ograničenje i sebi. Pravilo bi trebalo da važi za celu porodicu. Verovatno je da vama telefon donekle služi i u poslovne svrhe, pa možda očekujete važan mejl ili poziv. Ali, gledajte da to ne bude baš u onih pola sata ili sat kad ste posvećeni deci, a upotrebu društvenih mreža ograničite sebi kao i deci. Možda će vam biti nezgodno na početku, ali ćete se sigurno navići.

Autor: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama